به علت هزینه بالای پودر ماهی در جیره ماهیان، کاهش دادن سطوح آن در جیره می تواند به کاهش هزینه غذا منجر شود. در بین منابع متفاوت پروتئینی جایگزین پودر ماهی، پودر سویا به دلیل عرضه، قیمت و پرفیل اسیدهای آمینه ی مطلوب مناسب ترین می باشد. از طرف دیگر پروتئین های گیاهی از جمله پودر سویا حاوی فاکتورهای ضدتغذیه ای (مثل بازدارنده های پروتئازی، کربوهیدرات های غیر قابل هضم، فیتات و غیره) هستند. این فاکتورهای ممکن است بر رشد، مصرف غذا و هضم و جذب مواد مغذی اثر بگذارند. برخی محققین بیان کرده اند که محدودیت های اصلی در استفاده از پودر سویا به سطوح پایین متیونین، حضور فاکتورهای ضد تغذیه ای و کربوهیدرات های پیچیده مربوط می شود. برای از بین بردن بعضی از این اثرات از پروتئین سویای تغلیظ شده استفاده می کنند که به طور معمول حاوی 70-65 % پروتئین خام است. مطالعات در مورد گونه های مختلف ماهیان مشخص کرده است که سطح جایگزینی پودر ماهی با پودر سویا و نرخ رشد به صورت معکوسی با یکدیگر ارتباط دارند. اختلاف بین محققین در مورد استفاده از پودر سویا به عنوان منبع پروتئینی به کیفیت فرآوری پودر سویا، اختلاف در فرموله سازی جیره ی غذایی، اختلاف در گونه های ماهیان، اندازه ی ماهیان و سیستم های پرورشی بر می گردد. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که قرار دادن پودر سویا به عنوان منبع پروتئینی در جیره ی غذایی ماهیان متفاوت است و قبلاً برای هر گونه ماهی باید جداگانه مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.
Soybean meal, appropriate substitute for fish meal in diet fish: A review
نویسندگان [English]
maryam azodi؛ Vahid morshedi
Persian Gulf Institute, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
چکیده [English]
Due to the high cost of fish meal in fish diet, reducing the levels of it can result in decreasing the cost of diet. Among alternative protein sources for fish meal, soybean meal appears to be the most appropriate one because of its supply, price and amino acid profile. On the other hand, plant proteins like soybean meal contain many antinutritional factors (like protease inhibitors, non-digestible carbohydrates, phytase, lectin and etc). These antinutritional factors may affect the digestion or absorption of nutrients. Also, some researchers have represented the main limitations in the use of soybean meal are attributed to the low level of methionine, the presence of anti-nutritional factor and complicated carbohydrates. For eliminating some of these effects soy protein concentrate is used, which typically contains 65-70% crude protein. Studies on various fish species have revealed that the levels of fish meal replacement with soybean meal and growth rate are inversely related. The discrepancy among researchers regarding the use of soybean meal as a protein source for fish may be related to the quality and processing of soybean meal, variation in diet formulation, and differences in fish species , size and culture systems. So it can conclude that replacing of soybean meal as a protein source in the meal of fish is different and previously should be studied and considered separately.
کلیدواژهها [English]
SOYBEAN MEAL, Fish meal, Growth performance, substitute
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 13,883
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 444
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب