محب الدینی, حسین, جزی, وحید, شبانی, اکرم, عشایری زاده, امین, برکتین, رضا. (1399). تأثیر جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویا تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی چالش یافته با سالمونلا تیفیموریوم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 33(128), 83-96. doi: 10.22092/asj.2019.124243.1813
حسین محب الدینی; وحید جزی; اکرم شبانی; امین عشایری زاده; رضا برکتین. "تأثیر جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویا تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی چالش یافته با سالمونلا تیفیموریوم". سامانه مدیریت نشریات علمی, 33, 128, 1399, 83-96. doi: 10.22092/asj.2019.124243.1813
محب الدینی, حسین, جزی, وحید, شبانی, اکرم, عشایری زاده, امین, برکتین, رضا. (1399). 'تأثیر جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویا تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی چالش یافته با سالمونلا تیفیموریوم', سامانه مدیریت نشریات علمی, 33(128), pp. 83-96. doi: 10.22092/asj.2019.124243.1813
محب الدینی, حسین, جزی, وحید, شبانی, اکرم, عشایری زاده, امین, برکتین, رضا. تأثیر جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویا تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی چالش یافته با سالمونلا تیفیموریوم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1399; 33(128): 83-96. doi: 10.22092/asj.2019.124243.1813
تأثیر جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویا تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی چالش یافته با سالمونلا تیفیموریوم
2دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد تغذیه طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
3دانش آموخته مقطع دکتری تغذیه طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
4دانشآموخته مقطع دکتری تغذیه طیور، موسسه تحقیق و توسعه، دانشگاه آدلاید استرالیا.
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثرات جیره های غنی شده با پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویای تخمیری بر عملکرد، مورفولوژی روده و جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی مواجهه یافته با سالمونلا تیفی موریوم بود. تعداد 450 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 تیمار آزمایشی با 6 تکرار و هر تکرار با 15 جوجه اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1)جیره پایه (بر اساس ذرت و کنجاله سویا) و بدون مواجهه با سالمونلا (شاهد منفی)، 2) جیره پایه و مواجهه یافته با سالمونلا (شاهد مثبت)، 3) جیره پایه بعلاوه 02/0 درصد پروبیوتیک، 4) جیره پایه بعلاوه 2/0 درصد پری بیوتیک و 5) جیره حاوی کنجاله سویای تخمیری بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در مقایسه با گروه شاهد مثبت، تغذیه جیره های حاوی پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویای تخمیری سبب بهبود چشمگیر فراسنجه های عملکرد جوجه های چالش یافته شد (05/0>P). در 7 و 14 روز پس از چالش، درصد آلودگی در تیمارهای پروبیوتیک، پری بیوتیک و کنجاله سویای تخمیری کمتر از تیمار شاهد مثبت، بود. ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در دئودنوم و ژژنوم گروه شاهد مثبت کمتر از سایر گروه های چالش یافته بود (05/0>P). بنابراین، کنجاله سویای تخمیری به دلیل داشتن نقشی شبیه به پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها در کنترل آلودگی های سالمونلایی می تواند به عنوان یک منبع پروتئینی فرآسودمند در تغذیه جوجه های گوشتی مورد توجه قرار گیرد.
Impact of fortification of diets with probiotic, prebiotic and fermented soybean meal on performance, intestinal morphology, and Salmonella population in broiler chickens challenged with Salmonella typhimurium
نویسندگان [English]
Hossein Mohebodini1؛ Vahid Jazi2؛ akram shabani3؛ amin ashayerizadeh3؛ Reza Barekatain4
1University of Mohaghegh Ardabili
2Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
3Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
4Research and Development Institute, Roseworthy Campus, University of Adelaide, Roseworthy, Australia
چکیده [English]
The aim of this study was to investigate the effects of fortification of diets with probiotic and prebiotic with fermented soybean meal on performance, intestinal morphology and Salmonella population in broiler chickens exposed to Salmonella typhimurium. A total of 450 Ross 308 broiler chickens were allocated into 5 experimental treatments with 6 replicates of chicks each using a completely randomized design. Experimental treatments included: 1) basal diet (corn and soybean meal) without exposure to salmonella (negative control), 2) basal diet and exposed to Salmonella (positive control), 3) basal diet plus 0.02% probiotic, 4) basal diet plus 0.2% prebiotic and 5) diet containing fermented soybean meal. The results showed that in compared to positive control group, feeding diets containing probiotic, prebiotic and fermented soybean meal significantly improved performance parameters in challenged chicks (P <0.05). At d 7 and 14 post-challenge, the percentage of contamination in probiotic, prebiotic, and fermented soybean meal treatments were less than positive control treatment. Villus height and villus height ratio to crypt depth in duodenum and jejunum of positive control group were lower compared with other challenged groups (p < 0.05). Therefore, fermented soybean meal due to having a similar role to probiotics and prebiotics in controlling salmonella contamination, could be considered as a functional protein source in broiler chickens feeding.