بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی وضعیت مدیریت تغذیه و خوراکدهی پرواربندیهای صنعتی گوساله استان مرکزی و مقایسه آن با وضعیت مطلوب اجرا شد. ابتدا 10 درصد از واحدهای صنعتی پرواربندی گوساله استان، براساس روش نمونهگیری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شد. سپس بر اساس ظرفیت و امکانات موجود، به سه طبقه کوچک (ظرفیت زیر 100 رأس)، متوسط (ظرفیت 100 تا 200 رأس) و بزرگ (ظرفیت بالای 200 رأس) تقسیم شدند. با مراجعه به محل واحدها و تکمیل پرسشنامههایی که حاوی اطلاعات مربوط به شاخصهای مهم تغذیهای و تولیدی بود، وضعیت تغذیه، خوراکدهی و فراسنجههای تولیدی هر واحد متناسب با شرایط و گروههای دامی آن مشخص گردید. به منظور برآورد احتیاجات غذایی دامها از جداول NRC گاوهای گوشتی سال 2000 استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها توسط نرم افزار آماری SPSS ، در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل و مقایسه میانگینها به روش دانکن و آزمون t جفت شده انجام شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین میانگین مقادیر مصرف شده و مورد نیاز به ازای هر رأس در روز برای دو گروه گوسالههای اصیل و دورگ از نظر کیلوگرم ماده خشک مصرفی برابر (086/2 و 33/0)، مگا کالری انرژی خالص نگهداری برابر (94/5 و 12/6) و مگا کالری انرژی خالص رشد برابر (67/4 و 02/4)، گرم پروتئین خام برابر (86/76 و 11/102)، گرم کلسیم برابر (89/23 و 39/10) و گرم فسفر برابر (51/18 و 65/14) بود
The study of nutritional management of industrial cattle feedlots in Markazi province
نویسندگان [English]
A. Mir shamsollahi؛ ramezanali azizy؛ AliReza Talebian Masoudi
چکیده [English]
The present study was conducted to monitor the status of feeding management of industrial cattle feedlots of Markazi Province, and compare it with desired status. The samples were taken in randomly from industrial cattle feedlots (10% of active industry farms). The farms were divided into 3 classes of cattle feedlot including 50- 100, 100- 200 and over 200 heads. Some of the farms were selected and a questionnaire including information about the important nutrition and production parameters was filled. In order to estimate the nutritional requirements of cattle, NRC tables (2000) was used. The data of the numbers of farms during the fattening period was recorded exactly. The collected data was statistically analyzed using SPSS software and the means were compared using Duncan Multiple Range Test and paired t test. The results showed that difference between daily intake and requirements of nutrient for each caltle for purebred and crossbred calves according to Dry Matter Intake (kg), Net Energy for maintenance and growth (Mcal), Crude Protein (g.), Calcium(g) and Phosphorus(g), were (2.086 and 0.33 kg), (5.94 and 6.12 Mcal), (4.67 and 4.02 Mcal), (76.86 and 102.11 g), (23.89 and 10.39 g) and (18.51 and 14.65 g) respectively. The differences was significant for all of the nutrients in both breeds except for dry matter in crossbred calves and crude protein in purebred calves.