دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی میزان آلودگی تخم مرغ های شهرستان اردبیل به گونه های باکتریایی گرم مثبت باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس آرئوس و گرم منفی پروتئوس میرابلیس و انتروباکتر آئروژنز بود. بدین منظور، با مراجعه به فروشگاه های خرده فروشی تخم مرغ در نقاط مختلف اردبیل تعداد 240 عدد تخم مرغ (80 تخم مرغ محلی، 80 تخم مرغ فله ای و 80 تخم مرغ مارک دار) به صورت تصادفی طی دوره 6 ماهه جمعآوری گردید. از 240 نمونه بررسی شده، در 14 نمونه (83/5 %) آلودگی باکتریایی شناسایی گردید. بیشترین آلودگی به ترتیب در تخم مرغ محلی (14/57 %)، تخم مرغ فله ای(72/35 %) و تخم مرغ مارک دار (14/7 %) مشاهده شد. میزان آلودگی باکتریایی در پوسته تخم مرغ های محلی، فله ای و مارک دار به ترتیب 50/7 %، 00/5 % و 25/1 % بود و در محتویات تخم مرغ های محلی و فله ای به ترتیب 50/2 % و 25/1 % بود. از محتویات تخم مرغ های مارک دار هیچ گونه باکتری جداسازی نشد. در بین نمونه های مورد بررسی آلودگی به گونه های پروتئوس و انتروباکتر وجود نداشت. به هرحال، 33/3 % نمونهها به گونه های استافیلوکوکوس و 50/2 % نمونه ها به گونه های باسیلوس آلوده بودند. نتایج این بررسی نشان داد که آلودگی به گونه های استافیلوکوکوس و باسیلوس در تخممرغ ها به ویژه تخم مرغ های محلی منطقه اردبیل وجود دارد که در صورت مصرف غیر بهداشتی تخممرغ می تواند منجر به ایجاد بیماری های باکتریایی در انسان شود.
Determination of Contamination of eggs in Ardabil city with Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, , Proteus mirabilis and Enterobacter aerogenes
نویسندگان [English]
A. Azizpour
Meshginshahr Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
چکیده [English]
the purpose of this study was to investigate the contamination of eggs with gram-positive bacterial species of Bacillus cereus and Staphylococcus aureus and gram-negative of Proteus mirabilis and Enterobacter aerogenes in Ardabil city. A total of 240 eggs (80 native eggs, 80 bulk eggs and 80 labeled industrial eggs) were collected randomly from retail stores in different parts of Ardabil during period of 6 months and transferred to the laboratory under sterile conditions. Shell and contents of the eggs were examined for bacterial contamination by standard culture methods, Gram Staining and Oxidase and Catalase tests. Out of 240 samples examined, 14 samples (5.83% ) bacterial contamination were identified. The highest contamination was observed in native eggs (57.14%), bulk eggs (35.72%) and labeled eggs (7.14%), respectively. Bacterial contamination in the shell of native, bulk and labeled eggs were 7.50%, 5.00% and 1.25%, respectively, and in the contents of native and bulk eggs were 2.50% and 1.50%, respectively. No bacteria were isolated from the contents of labeled eggs. There was no contamination by Proteus spp and Enterobacter spp among the samples examined, however, 33.3% of the samples were contaminated by Staphylococcus spp and 2.50% of the samples by Bacillus spp. The results of this study indicate the presence of contamination of Staphylococcus spp and Bacillus spp in eggs especially native eggs in Ardabil region which can lead to bacterial zoonotic diseases in human if eggs are consumed unhygienically.