1دانش آموخته دکتری، دانشکده کشاورزی،گروه علوم دامی، دانشگاه زابل.
2استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر افزودن سطوح مختلف پودر سیر به جیره بر عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه و متابولیتهای سرم خون بلدرچین ژاپنی انجام شد. به این منظور، تعداد 100 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی نر 21 روزه به طور تصادفی به یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار شامل؛ جیره فاقد پودر سیر (شاهد)، جیرههای حاوی 5/0، یک ، 5/1 و دو درصد پودر سیر با چهار تکرار و پنج قطعه در هر تکرار تخصیص داده شدند. پرندگان به مدت 21 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. دسترسی بلدرچینها به آب و خوراک به صورت آزاد بود. افزودن پودر سیر بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی بلدرچینها تأثیر معنیدار نداشت. اثر افزودن سطوح پودر سیر به جیره بر راندمان لاشه، چربی حفره بطنی، کلسترول کل و لیپوپروتئین با دانسیته پایین معنیدار بود (05/0P<). پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی یک درصد پودر سیر بالاترین راندمان لاشه را داشتند و اختلاف با پرندگان تغذیه شده با جیره فاقد پودر سیر معنیدار بود (05/0P<). با افزایش سطح پودر سیر در جیره مصرفی میزان کلسترول کل و لیپوپروتئینهای سرم خون به طور خطی کاهش یافت. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد افزودن پودر سیر در سطح یک درصد تأثیر مثبت در بهبود راندمان لاشه پرنده و کاهش متابولیتهای نامطلوب (چربی بد) سرم خون دارد.
The effect of different levels of garlic powder on performance, carcass efficiency and serum metabolites of Japanese quail
نویسندگان [English]
Razieh Saghi1؛ Heydar Zarghi2
1Faculty of Agriculture- Department of Animal Science- University of Zabol
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده [English]
This study was done to investigate the effect of different levels of garlic powder on performance, relative weight of carcass components and blood metabolites of Japanese quail. One hundred 21-day male Japanese quails were randomly assigned to 5 treatments, 4 replicates and 5 birds in each replicate. The experimental treatment included: control diet without garlic powder, diets supplemented by 0.5%, 1%, 1.5% and 2% garlic powder. Quails fed for 21 days. Quails access to water and feed freely. Results showed that feed intake, daily weight gain and feed conversion ratio of quails were not affected by different levels of garlic powder. The effect of adding garlic powder to the diet on carcass efficiency, ventricular fat, total cholesterol and low-density-lipoproteins was significant (p <0.05). The birds fed diets containing 1% garlic powder had the highest carcass efficiency and the difference with birds fed diets without herbal medicine supplementation was significant (P <0.05). As increased garlic powder level in the diet, the blood total cholesterol and lipoproteins linearly decreased. According to the results obtained from this experiment, dietary supplementation by 1% garlic powder has a positive effect on carcass efficiency and decline undesirable blood metabolites.
کلیدواژهها [English]
Blood metabolites, Carcass Efficiency, Garlic Powder, Japanese Quail