1دانشجوی دکتری میکروبیولوژی ، گروه میکروبیولوژی ، دانشکده علوم زیستی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تهران شمال ، تهران ، ایران
2دانشیار ، گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم زیستی ، واحد تهران شمال ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران
3استادیار گروه میکروبیولوژی،گروه میکروبیواوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
4استادیار ، گروه میکروبیولوژی ، دانشکده علوم زیستی ، واحد لاهیجان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، لاهیجان ، ایران
5استادیار ، گروه بیوشیمی ، دانشکده علوم زیستی ، واحد لاهیجان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، لاهیجان ، ایران
چکیده
سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی و کاندیدا آلبیکنس سویه های پاتوژن بیمارستانی میباشند که بدلیل مقاومت آنتی بیوتیکی روند درمان را مشکل ساخته اند. سودوموناس آئروژینوزای مقاوم به کوتریموکسازول حاوی ژن Imipenemase (IMP) ، اشریشیا کلی مقاوم به سفکسیم حاوی ژن Type ESBLgene (TEM) و کاندیدا آلبیکنس مقاوم به فلوکونازول حاوی ژن(ERG) ETS-related انتخاب گردید.سپس گیاه اسانسگیری و اثر ضد میکروبی ان روی سویه های فوق بررسی شد. بر اساس نتایج, کلیه سویه ها به اسانس حساس بوده و قطر هاله عدم رشد از 10تا20 mm متغیر بود که بیشترین حساسیت در کاندیدا دیده شد. بعد ازشناسایی سی و دو ترکیب در اسانس ، با استفاده از GC/MS ماده موثر آن انتخاب وبه روش امولسیون دوفازی نانوکپسوله گردید .میانگین MIC در فرم آزاد ماده موثره 268.7-537.5µg/ml و در انکپسوله شده 67.18-268.75 µg/ml بود که نشاندهنده اثرگذاری بیشتر فرم انکپسوله نسبت به فرم آزاد آن است. بررسی رهایش هر دو فرم طی 72 ساعت نشان داد که آزادسازی فرم انکپسوله بصورت هدفمندتر وطی زمان بیشتر یعنی کاهش سمیت آن میباشد.سپس اثربخشی دو فرم آزاد و انکپسوله ماده موثره بر ژنهای مقاومت آنتی بیوتیکی بررسی گردید و مشخص شد که این کاهش در سودوموناس و کاندیدا بهتر از اشریشیا کلی بوده است و بطور کل هر دو فرم آزاد و انکپسوله در مقایسه با ژن کنترل بطور معنی داری باعث کاهش بیان ژن میگردند که این کاهش در فرم انکپسوله محسوستر از فرم آزاد است .همچنین اثر سینرژیسم دو فرم ماده موثره بررسی گردید و بر اساس نتایج مشخص گردید که استفاده ترکیبی هر ماده با نانوکپسول خود اثرضدمیکروبی بیشتری نسبت به استفاده هریک به تنهایی دارد.نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گیاه Campsis radicans دارای اثر ضد میکروبی است و نیز دو فرم آزاد و انکپسوله ماده موثره دارای ترکیباتی جهت مهار ژنهای مقاومت آنتی بیوتیکی بوده درنتیجه میتوانند بعنوان یک مکمل درمانی مورد استفاده قرار گیرند.
The effect of Nanocapsulated and Free Forms of Guaiacol available in Campsis radicans Essential Oil on the Expression of Antibiotic Resistance Genes in Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans pathogens
1PhD Student in Microbiology, Department of Microbiology, Faculty of Biological Sciences, Islamic Azad University, North Tehran Branch, Tehran, Iran
2Associate Professor, Department of Biology, Faculty of Biological Sciences, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
32- Assistant Professor of Mycology, Department of Microbiology, Faculty of Biological Sciences, Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
4Assistant Professor, Department of Microbiology, Faculty of Biological Sciences, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran
5Assistant Professor, Department of Biochemistry, Faculty of Biological Sciences, Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran
چکیده [English]
Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans are nosocomial pathogens that have made treatment difficult due to antibiotic resistance. In the present study, we selected cotrimoxazole-resistant Pseudomonas aeruginosa containing IMP gene, Cefixime-resistant Escherichia coli containing TEM gene and fluconazole-resistant Candida albicans containing ERG gene. the plant essential oil was extracted, and its antibiotic effect was studied. According to the results, all the strains were sensitive to the essential oil and the diameter of no-growth area varied from 10 to 20 mm, with the highest sensitivity being observed in Candida albicans. After determining 32 compounds in essential oil by GC / MASS method, the active ingredient was selected and nanocapsulated by two-phase emulsion method. The mean MIC was 268.7-537.5 and 67.18-268.75 µg / ml in the free and the encapsulated forms of the active ingredient, respectively which indicates that the encapsulated form is more effective than the free form. Investigation of both forms within 72 hours showed that the encapsulated form released more targeted and needed more time, which means its toxicity was reduced. Then, the effectiveness of both forms of the active ingredient was evaluated on antibiotic resistance genes and it was found that this reduction was more in Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans than in Escherichia coli. In general, both free and encapsulated forms significantly reduced gene expression compared to the control gene, which was more noticeable in the encapsulated form. The synergistic effect of both forms was also investigated. it was found that the combined use of each ingredient with its nanocapsules had a greater antimicrobial effect than the single use. The results of this study showed that Campsis radicans Essential Oil had antimicrobial properties and also both forms of the active ingredient contained compounds to inhibit antibiotic resistance genes and therefore can be used as therapeutic supplements.