3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر جایگزینی سنجد با کاه گندم در جیره فلاشینگ میشها بر فراسنجههای تولید مثلی و سطوح اوره سرم خون آنها در فصل تولیدمثلی بود. شصت و شش میش سالم لری-بختیاری با میانگین وزن 7±7/48 کیلوگرم در فصل تولیدمثلی به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: گروه شاهد (دریافت کننده جیره فلاشینگ پایه) و گروههای تیماری حاوی 1 و 5/1 درصد ضایعات سنجد که در آنها آرد ضایعات این میوه جایگزین کاه در جیره فلاشینگ پایه شده بود. اعمال تیمارهای خوراکی از یک هفته قبل از جفتگیری تا چهار هفته بعد از آن ادامه داشت. سطوح اوره سرم در پایان هفته سوم آزمایش و برخی از فراسنجههای تولید مثلی (نرخ آبستنی، نرخ زایش، درصد چندقلوزایی، میزان برهزایی و میزان زادآوری) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مکملسازی پودر ضایعات میوه سنجد در جیره فلاشینگ، نرخ برهزایی میشهای لری-بختیاری را افزایش (05/0˂P) و میانگین سطوح اوره سرمی (01/0˂P) آنها را کاهش داد. احتمال میرود کاهش سطوح اوره خون، منجر به بهبود نرخ برهزایی میشها شده باشد. در کل، مکملسازی 1% پودر ضایعات میوه سنجد به جیره فلاشینگ میشها (بر پایه ماده خشک) برای تولید تعداد برهی بیشتر از میشهای جفتگیریکرده توصیه میگردد.
Effects of using Elaeagnus angustifolia L. fruit powder in flushing diet on reproductive performance of Lori-Bakhtiari ewes
نویسندگان [English]
Farhad Samadian1؛ Morteza Kordi2؛ Mohammad Javad Eskandari2؛ Mohammad Reza Bahreini Behzadi3
1Dept. of Animal Science, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran Ff
2Dept. of Animal Science, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
3Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
چکیده [English]
The present study aimed to investigate the effect of replacing Russian olive with wheat straw in the flushing diet of ewes on reproductive parameters and serum urea levels of ewes during the breeding season. The sample of healthy Lori-Bakhtiari ewes (n=66) with an average weight of 48.7±7 kg in the breeding season were randomly assigned to three treatment groups adopting a completely randomized design. Experimental groups were: control (base flushing diet recipient) and treatment groups containing 1% and 1.5% of Russian olive (dry matter basis) in which the waste of this fruit was replaced by wheat straw in the base flushing diet. The treatments were fed to sheep for one week before introducing rams and continued four weeks later. The serum urea levels were assessed at the end of the fourth week of the experiment and also some reproductive parameters including pregnancy rate, parturition rate, percentage of multiple births, prolificacy, and fecundity were recorded. The results of the present study indicated that Russian olive powder supplementation in the flushing diet increased the fecundity rate (P˂0.05) of Lori Bakhtiari ewes and decreased their mean urea serum levels (P˂0.01). Decreased blood urea levels are thought to have improved the lambing rates of experimental ewes. In general, supplementing the flushing diet of ewes with 1% Russian olive fruit power (dry matter basis) is recommended to produce more lambs than mating ewes.