بخش زنبورعسل، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
چکیده
غدد شیری یکی از مهم ترین اندام های بدن زنبورهای عسل پرستار هستند و بخش اصلی پروتئین ژل رویال را تولید میکنند که برای تغذیه لاروها و ملکه استفاده میشود. وزن غدد شیری و اندازه آسینیها میتواند به عنوان شاخص معتبری برای تعیین کیفیت جیرههای غذایی مورداستفاده توسط زنبورهای پرستار در نظر گرفته شود. در مطالعه حاضر اثر جیرههای مختلف غذایی روی رشد غدد شیری و اندازه آسینیهای زنبورهای عسل پرستار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که جیرههای مورد آزمایش اثر معنیداری روی وزن غدد شیری و اندازه آسینیهای این غدد دارند.
Effect of different nutritional diets on hypopharyngeal glands growth in nurse honey bees
نویسندگان [English]
Vahid Ghasemi
Division of Honey Bee, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
چکیده [English]
Hypopharyngeal glands (HGs) are one of the most important body organs of nurse honey bees which produce the major protein fraction of royal jelly that is fed to larvae and queen. The HGs mass and acini size can be considered as robust indicator that is used to determine the quality of the diets fed to nurse bees. In the present study we focused on the effect of different nutritional diets on HGs growth and acini size in nurse honey bee workers. Results of ANOVA indicated that the test diets have a significant effect on HGs mass and their acini size.