اسماعیل خانیان, سعید, مسعودی, رضا. (1401). تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/vj.2022.358751.1976
سعید اسماعیل خانیان; رضا مسعودی. "تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1401, -. doi: 10.22092/vj.2022.358751.1976
اسماعیل خانیان, سعید, مسعودی, رضا. (1401). 'تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/vj.2022.358751.1976
اسماعیل خانیان, سعید, مسعودی, رضا. تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; (): -. doi: 10.22092/vj.2022.358751.1976
تاثیر افزودن ویتامین E به محیط انجماد بر کیفیت اسپرم یخگشایی شده در بز
1موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
2موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آنتی اکسیدان ویتامین E بر بهبود انجماد پذیری اسپرم بزهای آلپاین می باشد. از چهار راس بز نر نژاد آلپاین (3-4 سال) واقع در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به مدت پنج هفته و هر هفته دو نوبت اسپرمگیری شد. غلظتهای مختلف ویتامین E (صفر، 5/0، 75/0 و 1 میلیمولار) در 5 درصد گلیسرول به عنوان محافظ سرما جهت بهبود فراسنجههای کیفی اسپرم بز مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از اسپرمگیری، منی جمعآوری شده برای دو ساعت در دمای پنج درجه سلسیوس به تعادل دمایی رسید و به پایوتهای 25/0 میلیلیتری کشیده شد. پس از تعادل دمایی، پایوتها در بخار ازت مایع منجمد شدند و جهت ذخیرهسازی در داخل ازت مایع غوطهور گردیدند. فراسنجههای اسپرم، از جمله جنبایی کل، جنبایی پیشرونده توسط نرمافزار کاسا، زندهمانی، یکپارچگی غشا و ناهنجاری کل ارزیابی شد. نتایج آزمایش نشان میدهد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E به رقیقکننده اسپرم بز سبب بهبود معنیدار جنبایی کل شده است (05/0>P). همچنین یک میلی-مولار ویتامین E بیشترین جنبایی پیشرونده، VSL، VCL و ALH را نسبت به سایر گروههای تیماری نشان داد (05/0>P). افزودن یک میلیمولار آنتیاکسیدان سبب بهبود معنیدار زندهمانی و یکپارچگی غشا اسپرم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>P). نتایج نشان داد که افزودن سطوح مختلف ویتامین E در محافظ سرما گلیسرول به رقیق-کننده، تفاوت آماری معنیداری را در اسپرمهای نابهنجار و پراکسیداسیون لیپدی نسبت به گروه شاهد ایجاد نکرد (05/0<P). بنابراین افزودن یک میلیمولار از آنتیاکسیدان مورد نظر به رقیقکننده، سبب بهبود انجمادپذیری اسپرم بز میشود.
Effect of freezing extender supplementation with vitamin E on post-thawed semen quality in buck
نویسندگان [English]
Saeid Esmaeilkhanian1؛ Reza Masoudi2
1Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
2دانشگاه تهران
چکیده [English]
The aim of this study was to evaluate the effects of vitamin E with glycerol as cryoprotectant on freezability of Alpine goat semen. Semen was collected from Alpine male Goat (3-4 years), twice a week for five weeks at the Animal Science Research Institute of IRAN (ASRI). Different concentrations of vitamin E (0, 0.5, 0.75 and 1 mM) in 5% glycerol as a cryoprotectant were evaluated to improve the quality parameters of goat semen. After ejaculation, semen equilibrated at 5 ºC for 2 h, and aspirated into 0.25 mL straws. After equilibration, straws were frozen in liquid nitrogen vapor and plunged into liquid nitrogen for storage. Sperm parameters, including motility and progressive motility by CASA, viability, membrane integrity and total abnormality sperm, were assessed. The results show that addition, different levels of vitamin E to the extender for freezing of goat semen can improve motility (P>0.05). Also, 1 mM vitamin E showed higher progressive motility, VSL, VCL and ALH than the other treatment groups (P>0.05). Addition 1 mM antioxidant significantly improved the viability and membrane integrity of sperm than the control group (P>0.05). Addition different levels of vitamin E to goat semen extender showed no significant difference in abnormal sperm and lipid peroxidation than the control group (P>0.05). Therefore, addition of 1 mM of vitamin E to extender improves the freezability of goat semen.
کلیدواژهها [English]
Cryoprotectant, Freezability, Glycerol, Goat semen, Vitamin E