ابن عباسی, رحمن, هژبری, فردین, فضائلی, حسن. (1401). تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(136), 97-108. doi: 10.22092/asj.2022.356378.2185
رحمن ابن عباسی; فردین هژبری; حسن فضائلی. "تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 35, 136, 1401, 97-108. doi: 10.22092/asj.2022.356378.2185
ابن عباسی, رحمن, هژبری, فردین, فضائلی, حسن. (1401). 'تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(136), pp. 97-108. doi: 10.22092/asj.2022.356378.2185
ابن عباسی, رحمن, هژبری, فردین, فضائلی, حسن. تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 35(136): 97-108. doi: 10.22092/asj.2022.356378.2185
تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری
1دانشجوی دوره دکتری گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3استاد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تاثیر استفاده از کاه نخود و بوته توت فرنگی در جیره غذایی گوسالههای پرواری انجام شد. تعداد 18راس گوساله نر سیمینتال با میانگین وزن اولیه 15/38±16/285 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره غذایی (بهصورت خوراک کامل بلوک شده) در یک دوره چهار ماهه مورد آزمایش قرار گرفت. سه جیره غذایی بر اساس70 درصد کنسانتره و30 درصد علوفه تنظیم شد. بخش علوفهای در تیمار شاهد 18 درصد یونجه و 12 درصد کاه گندم، تیمار دوم 25 درصد بوته توت فرنگی، 3 درصد یونجه و 2 درصد کاه گندم و تیمار سوم 25 درصد کاه نخود و 5 درصد یونجه بود. گوارشپذیری جیرهها به روش خاکستر نامحلول در اسید تعیین شد. استفاده از توت فرنگی و کاه نخود تاثیری بر خوراک مصرفی و عملکرد گوسالهها نداشت. گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی در جیره حاوی کاه نخود بالاتر از سایر جیرهها بود اما گوارشپذیری الیاف نامحلول در شویندة خنثی و اسیدی در جیره حاوی کاه نخود و بوته توتفرنگی بالاتر کنترل بود (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک در گروه دریافتکننده کاه نخود بهتر از گروه شاهد بود (05/0P<). قیمت تمام شده هر کیلوگرم خوراک حاوی توت فرنگی و کاه نخود بهترتیب 2/20 و 57/24 درصد کمتر از خوراک شاهد بود که سبب کاهش هزینه خوراک برای هرکیلوگرم افزایش وزن گوسالهها نسبت به گروه شاهد شد (01/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از بوته توتفرنگی وکاه نخود بهعنوان بخش علوفهای تا 25 درصد در جیره غذایی سبب کاهش هزینه پروار گوساله شد.
The effect of using chickpea straw and strawberry forage in the diet on performance and digestibility of fattening calves
نویسندگان [English]
Rahman EbneAbbasi1؛ Fardin Hozhabri2؛ hasan fazaeli3
1Academic member of Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research Center
2Faculty member of Razi University
3Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education, and Extension Organization
چکیده [English]
This research was conducted to study the effect of chickpea straw and strawberry forage in the diet of fattening calves. Eighteen Simmental male calves with initial weight of 285.16±38.15 kg were used in a completely randomized design with three diets over a four-month fattening period. Three diets were adjusted based on 70% concentrate and 30% forage. The forage section in the control was 18% alfalfa and 12% wheat straw, the second treatment was 25% strawberry plant, 3% alfalfa and 2% wheat straw and the third treatment was 25% chickpea straw and 5% alfalfa. The digestibility of diets was determined by acid-insoluble ash method. The use of strawberry forage and chickpea straw had no effect on feed intake and performance of calves. The digestibility of dry matter and organic matter in diet containing chickpea straw was higher than other complete feed blocks, however, the digestibility of NDF and ADF was higher in diets containing chickpea straw and strawberry forage than control . The feed conversion ratio in the group receiving chickpea straw was better than the control group. The cost price per kilogram of complete feed containing strawberry forage and chickpea straw were 20.2 and 24.57% lower than the control, respectively, which resulted in a reduction in feed cost per kilogram of increased calf weight compared to the control group. The results of this experiment showed that the use of strawberry forage and chickpea straw as a forage portion up to 25% in the diet reduced the cost of calf fattening.
کلیدواژهها [English]
Complete feed block, daily gain, feed cost, Simmental calf