2عضو هیات علمی گروه فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت پژوهشکده چای-لاهیجان- ایران
چکیده
گیاه چای (Camellia sinensis)، علاوهبر برگ برای تولید انواع نوشیدنی، بهدلیل دارا بودن بذرهای درشت و روغنی در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی و آبزیپروری قابل استفاده است. این بررسی با هدف شناسایی ترکیبات مهم بذر چای شامل روغن، پروتئین و ساپونین انجام شد. مواد اصلی مورد استفاده، بذرهای چای از ایستگاه تحقیقاتی در شهرستان شفت بود. برای تعیین درصد استخراج روغن از مغز بذر چای، از دستگاه سوکسله و حلال هگزان استفاده شد. روغن استخراج شده در دمای محیط مایع، به رنگ زرد شفاف، عدد یدی، عدد صابونی و درصد روغن آن بهترتیب 45/80، 32/192 و 56/31 درصد بود. بررسی ترکیبات بیوشیمیایی روغن شامل درصد و نوع اسیدهای چرب بهکمک کروماتوگرافی گازی- جرمی اندازهگیری شد، که شامل اولئیک اسید (36/54)، لینولئیک اسید ( 25)، پالمتیک اسید (87/13)، استئاریک اسید (27/3)، اکوزونیک اسید (83/0)، لینولنیک اسید (397/0)، بهنیک اسید (091/0)، آراشیدیک اسید (096/0) و پالمیتواییک اسید (076/0) بود. بعد از استخراج روغن، برای تعیین درصد پروتئین، از روش کجلدال و برای تعیین درصد ساپونین از روش استخراج با حلال آلی استفاده شد. مقدار پروتئین و ساپونین بهترتیب 37/16 و 6۰/9 درصد اندازهگیری شد. نتایج نهایی نشان داد که تمام ترکیبات موجود در روغن استخراج شده از بذر چای در گروه اسیدهای چرب خوراکی هستند که در سایر روغنهای بذری نیز وجود دارند، بنابراین میتوانند بهعنوان یک روغن خوراکی سودمند استخراج و استفاده شوند، همچنین علاوه بر تولید روغن، میتوان ترکیبات سودمندی مانند ساپونین و پروتئین نیز از آن استخراج و مورد استفاده قرار داد.
Investigation of some biochemical properties of tea seed oil, protein, and saponin
نویسندگان [English]
Reza Azadi1؛ fatemeh parsa2
1Faculty member of Genetics and breeding of tea reasearch institute. lahijan.iran
2Faculty member of Post-Harvest Physiology and Technology Department, Tea Research Institute, Lahijan, Iran
چکیده [English]
The tea plant (Camellia sinensis), in addition to the leaves for the production of beverage types, has large and oily seeds, which would be used in food, pharmaceutical, cosmetic and aquaculture industries. This study aimed to investigate important compounds identification of tea seed, including oil, protein, and saponin. The main material used was tea seeds from a research station Shaft city. To determine the percentage of seed oil extraction, Soxhlet apparatus and hexane solvent were used. The extracted oil was at ambient temperature, liquid, clear yellow color, the iodine number, the soap number and oil percent were 80.45, 192.32, and 31.56, respectively. The biochemical compositions of the oil, including the percentage and type of fatty acids were measured by gas-mass chromatography (GC-MS), which included oleic acid (54.36), linoleic acid (25), palmitic acid (13.87), stearic acid (3.27), eicoseonic acid (0.83), linolenic acid (0.397), behenic acid (0.091), arachidic acid (0.096), and palmitvaic acid (0.076). After oil extraction, Kjeldahl method was used to determine the percentage of protein, and organic solvent extraction method was used to determine the percentage of saponin. Protein and saponin contents were measured, which were 16.37 and 9.60, respectively. The final results showed that all the compounds in the extracted oil from tea seed are in the group of edible fatty acids and are also present in other seed oils, so they can be extracted and apply as a useful edible oil. In addition to producing oil, other beneficial compounds such as saponins and proteins were also extracted and used.