1دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
2دانشیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
3استادیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
چکیده
در مطالعه حاضر تأثیر اسانس نعناع فلفلی (PEO) و آرتیفایر در جیرههای کم انرژی بر شاخص تولید، هزینه خوراک مصرفی، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و ماندگاری گوشت جوجههای گوشتی بررسی شد. 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کامل تصادفی با روش فاکتوریل 2×2 و مقایسه با تیمار شاهد (5 تیمار) و 4 تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1. تیمار شاهد و تیمارهای حاوی جیرههای کم انرژی (150 کیلوکالری بر کیلوگرم کمتر از جیره شاهد) مکمل شده با 2. بدون افزودنی3. 150 ppm PEO 4. 300 ppm آرتیفایر و 5. 150 + PEO ppm 300 ppm آرتیفایر بودند. نتایج نشان داد که در بین جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای کم انرژی استفاده از PEO+ آرتیفایر در جیره باعث افزایش وزن بدن (05/0P<)، شاخص تولید (11/0P=) وکاهش قیمت خوراک مصرفی(05/0P<) درکل دوره پرورش شد. تفاوتی بین پرندگان تغذیه شده با جیره شاهد با پرندگان تغذیه شده با جیره کم انرژی حاوی PEO + آرتیفایر در وزن بدن، شاخص تولید، درصد ماندگاری و هزینه خوراک مصرفی مشاهده نشد. همچنین پرندگان تغذیه شده با جیرههای کم انرژی حاوی PEO + آرتیفایر نسبت به تیمار شاهد دارای کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی پایین، تریگلیسرید سرم خون و مالوندیآلدئید گوشت کمتر و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام بیشتر بودند. در نهایت، میتوان نتیجه گرفت که استفاده همزمان از 150 ppm PEO + 300 ppm آرتیفایر در جیرههای کم انرژی جوجههای گوشتی درمقایسه با جیره شاهد عملکرد و هزینه خوراک جوجههای گوشتی مشابه و فراسنجههای بیوشیمیایی خون و ماندگاری گوشت بهتری داشتند.
Effects of peppermint essential oil and artifier in low energy diets on production index, feed cost, blood biochemical parameters and meat quality of broiler chickens
1Former M.Sc. Student, Department of Animal and Poultry Sciences, College of Aburaihan, University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
2هیآت علمی
3Department of Animal and Poultry Sciences,
College of Aburaihan, University of Tehran,
Pakdasht, Tehran, Iran
چکیده [English]
In the present study, the effects of peppermint essential oil (PEO) and artifier in low energy diets on production index, feed cost, blood biochemical parameters and shelf life of meat of broiler chickens was investigated. A total of 240 male Ross broiler were used in a completely randomized design with 2×2 factorial method and compared with the control treatment (5 treatments) and 4 replications. Experimental treatments were include 1. control treatment and treatments containing low energy diets (150 kcal / kg less than the control diet) supplemented with 2. without additives 3. 150 ppm PEO 4. 300 ppm artifiers and 5. 150 ppm PEO + 300 ppm artifiers. The results showed that among broiler chickens fed low energy diets, the use of PEO + artifier in the diet increased body weight, production index (P=0.11) and decreased feed price (P<0.05) in the whole period. No difference was observed between birds fed control diet and birds fed low energy diet containing PEO + artifier in body weight, production index, survival percentage and feed price. Also, birds fed low energy diets containing PEO + artifier had lower serum cholesterol, low-density lipoproteins, triglyceride and meat malondialdehyde, and greater total antioxidant capacity, as compared to control diet. Finally, it can be concluded that the simultaneous use of 150 ppm PEO and 300 ppm artifier in low energy diets of broiler chickens compared to the control diet had the same performance and feed cost and improved blood biochemistry parameters and meat shelf life.
کلیدواژهها [English]
Peppermint essential oil, Artificer, Broiler chicken, Total antioxidant capacity, Malondialdehyde