1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3استادیار گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
در این تحقیق از یک دستگاه حرارت دهی اهمیک برای ارزیابی عملکرد سامانه اهمیک در سه گرادیان ولتاژ (V/cm5/7، 25/9 و 5/11)، سه نوع الکترود (استیل، برنج و آلومینیومی) و سه غلظت محلول اهمیک متشکل از 20 میلی لیتر آب و سه مقدار 1، 2 و 3 گرم نمک برای پختن قارچ استفاده گردید. همچنین در این فرایند جریان ورودی، ضریب هدایت الکتریکی و ضریب عملکرد سامانه در حین فرایند پختن قارچ محاسبه و دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار آماری تحلیل گردید. نتایج بهدستآمده نشان داد که هر سه فاکتور گرادیان ولتاژ، نوع الکترود و غلظت محلول تأثیر معنیداری بر فاکتورهای مورد بررسی داشته است و بیشترین تأثیر مربوط به گرادیان ولتاژ بوده و سپس نوع الکترود و غلظت محلول اهمیک تأثیر معنیداری روی فاکتورهای جریان ورودی، ضریب هدایت الکتریکی و ضریب عملکرد سامانه داشته است. همچنین با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان بیان کرد که بهترین نوع الکترود استفاده شده الکترود آلومینیوم و بهترین غلظت، غلظت3 گرم نمک و 20 میلیلیتر آب بوده که بالاترین مقادیر جریان ورودی، ضریب هدایت الکتریکی و ضریب عملکرد در این غلظت و الکترود بدست آمده است.
Investigation and evaluation of engineering characteristics of ohmic process system during the button mushroom cooking process.
نویسندگان [English]
Mehdi Qavanloo1؛ Mohsen Azadbakht2؛ Feryal Varasteh3؛ mohammad vahedi torshizi4
11- Ms.c Student of Department of Bio-System Mechanical Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2Department of Biosystem Mechanical Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran.
3Assistant Professor of Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
4Tarbiyat modares university
چکیده [English]
In this research, an ohmic heating device was used to evaluate the performance of the ohmic system in three voltage gradients (7.5, 9.25 and 11.5 V/cm), three types of electrodes (steel, brass and aluminum) and three concentrations of the ohmic solution. 20 ml of water and three amounts of 1, 2 and 3 g of salt were used to cook mushrooms. Also, in this process, the input current, electrical conductivity coefficient and system performance coefficient during the mushroom cooking process were calculated and the obtained data were analyzed using statistical software. The obtained results showed that all three factors of voltage gradient, electrode type and solution concentration had a significant effect on the investigated factors and the greatest effect was related to the voltage gradient and then the electrode type and ohmic solution concentration had a significant effect on the input current factors, electrical conductivity coefficient and system performance coefficient. Also, according to the obtained results, it can be stated that the best type of electrode used is aluminum electrode and the best concentration is the concentration of 3 grams of salt and 20 milliliters of water, and the highest values of input current, electrical conductivity coefficient and performance coefficient are obtained in this concentration and electrode.
کلیدواژهها [English]
Ohmic, Mushrooms, Thermodynamic properties, Electrode type