1استاد گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران.
2دانشجوی کارشناسی، تولید و بهرهبرداری گیاهان دارویی و معطر، گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران.
32. دانشجوی کارشناسی، تولید و بهرهبرداری گیاهان دارویی و معطر، گروه علوم کشاورزی، دانشکده شریعتی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران.
4دکترای تخصصی خاکشناسی، گرایش فیزیک و حفاظت خاک، استاد گروه علوم کشاورزی، دانشکده باهنر پاکدشت و شریعتی، دانشگاه فنی و حرفهای،
چکیده
جوانهزنی بذر از حساسترین مراحل زندگی گیاهان است. شوری از مهمترین تنشهای غیرزیستی در گیاهان بوده که جوانهزنی بسیاری از گیاهان را با مشکل مواجه میسازد. بهمنظور بررسی تأثیر پیشتیمار کردن بذر ریحان (رقم Genovese) با اسید آمینه بر خصوصیات جوانهزنی بذر در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی و گیاهان دارویی دانشکده فنی و حرفهای دختران دکتر شریعتی استان تهران اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری (0، 3، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر) و پیشتیمار بذور با اسید آمینه (اِل-سیستئین) در سه غلظت 0، 100 و 200 میکرومولار بود. تنش شوری بر تمام صفات مورد اندازهگیری اثر معنیدار و کاهشی داشت. پیشتیمار کردن بذور با اسید آمینه بر همه صفات مورد بررسی به غیر از ضریب آلومتری، اثر معنیداری داشت و سبب کاهش اثرات تنش شوری گردید. درصد جوانهزنی تا شوری 3 دسیزیمنس بر متر کاهش معنیداری نداشت اما در شوری 6 و 9 دسیزیمنس بر متر به ترتیب به میزان 8 و 41 درصد نسبت به تیمار شاهدکاهش یافت. اسید آمینه غلظت 100 میکرومولار تا شوری 6 دسی-زیمنس سبب افزایش سرعت جوانهزنی بذور گردید اما در شوری 9 دسیزیمنس تأثیرگذار نبود. پیشتیمار بذر با اسید آمینه 200 میکرومولار بالاترین طول ریشهچه (2/28 میلیمتر) را دارا بود که نسبت به تیمار شاهد به میزان 19 درصد افزایش داشت..
1Professor Department of Agricultural Science, Faculty of Shariati, Technical and Vocational University (TVU), Tehran, Iran.
2B.Sc. Student, Production and Utilization of Medicinal and Aromatic plants, Department of Agricultural Science, Faculty of Shariati, Technical and Vocational University (TVU), Tehran, Iran.
3B.Sc. Student, Production and Utilization of Medicinal and Aromatic plants, Department of Agricultural Science, Faculty of Shariati, Technical and Vocational University (TVU), Tehran, Iran.
4PhD in physics and soil protection, Assistant Professor Department of Agricultural Science, Faculty of Bahonar & Shariati, Technical and Vocational University (TVU), Tehran, Iran.
چکیده [English]
Seed germination is a critical stage in plant life. Salinity is one of the most important abiotic stresses in plants that makes it difficult for the germination stage of many plants. In order to investigate the effect of priming seeds of basil (Genovese cv.) with amino acid on germination characteristics of seeds under salinity stress, an experiment was conducted a factorial based on a completely randomized design (CRD) with four replications in the physiology and medicinal plants laboratory of the Faculty of Dr. Shariati Technical and Vocational College of Tehran (TVU). The Experimental treatments included levels of salinity (0, 3, 6 and 9 ds/m) and priming of seed basil with amino acid (L-cysteine) at three concentrations of 0, 100 and 200 µM. Salinity stress had a significant and decreasing effect on all measures of traits. Priming of seeds with amino acid had a significant effect on all investigated traits except coefficient of allometry (CA) and reduced the effects of salinity stress. Germination percentage did not decrease significantly up to, salinity of 3 dS/m, but at 6 and 9 dS/m salinity reduced by 8 and 41%, respectively, compared with control treatment. Amino acid increased the seed germination rate up to 100 µM at 6 dS/m of salinity, but it was not effective at 9 dS/m. Seed priming with 200 µM amino acid had the highest length of radicle (28.2 mm), which was 19% higher than the control treatment.
کلیدواژهها [English]
"Coefficient of allometry", "Germination percentage", "Germination rate", "Length of plumul", "Length of radicle"