1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
2استادیار مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی استان لرستان
چکیده
جلبکها با داشتن سطح بالایی از آنتیاکسیدانها میتوانند بر وضعیت آنتیاکسیدانی و درنتیجه سلامت پرندگان موثر باشند. لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثر رنگدانه آلگاسان بر فرآسنجههای بیوشیمیایی خون و وضعیت آنتیاکسیدانی بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور تعداد 204 قطعه جوجه بلدرچین سهروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار توزیع و تا سن 38 روزگی نگهداری شدند. تیمارها شامل جیره پایه بدون مکمل (شاهد) و جیره پایه به ترتیب با مقادیر یک، دو و سه گرمدرکیلوگرم آلگاسان (تیمارهای A1، A2 و A3) مکمل شد. در سن 38 روزگی، از هر تکرار، نمونه خون دو قطعه بلدرچین (شش پرنده در هر تیمار) برای ارزیابی فرآسنجههای خونی و وضعیت آنتیاکسیدانی گرفته شد. دادهها با استفاده از رویه GLM نرمافزار SAS، آنالیز و میانگینها با آزمون توکی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تأثیر سطوح مختلف رنگدانه در جیره بلدرچین بر غلظت سرمی گلوکز، کلسترول و HDL معنیدار بود (05/0 >P). بهطوریکه تیمار حاوی سه گرم در کیلوگرم آلگاسان، پایین ترین سطح کلسترول و بالاترین سطوح گلوکز و HDL را به ترتیب 33/1513، 63/410 و 25/58 میلیگرم بر دسیلیتر داشت. سطوح آنزیمهای سرم (AST، ALT و ALP) و آنزیمهای آنتیاکسیدانی پلاسما (SOD وGP) و وضعیت تام آنتیاکسیدانی و مقدار مالوندیآلدئید با افزودن آلگاسان در جیره بلدرچینها تحت تأثیر قرار نگرفتند. بهطورکلی، نتایج نشان داد که در شرایط طبیعی پرورش بلدرچین ژاپنی مکمل کردن جیره با رنگدانه آلگاسان در سطح 3/0 درصد، باعث بهبود برخی فراسنجههای خونی شد، ولی تغییری در وضعیت آنتیاکسیدانی پلاسمای بلدرچینها ایجاد نکرد.
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
2Agricultural Jihad Research and Training Center of Lorestan Province
چکیده [English]
Algae, having a high level of antioxidants, can affect the antioxidant status and the health of birds. Therefore, this study aimed to investigate the effect of Algasan® on blood biochemical parameters and antioxidant status of Japanese quail. For this purpose, A total of 204 three-day-old female quail chickens were randomly allocated in a completely randomized design with four treatments and three repetitions and kept until the age of 38 days. Treatments included a control diet or with 1, 2, and 3 g/kg (A1, A2, and A3) Algasan®, respectively. At the age of 38 days, blood samples were collected of two quails from each replicate to assess blood parameters and antioxidant status. Data were analyzed by the GLM procedure of SAS software and means were compared by Tukey's test. The results showed that serum glucose concentration in the A3 treatment (410.63 mg/dL), was significantly different from its concentration in control treatments (359.17 mg/dL) and A1 treatment (38 351.0 mg/dL) (P<0.05). The amount of cholesterol in the control treatment (201.63 mg/dL) was higher than the A3 treatment (151.33 mg/dL) (P<0.05), but the amount of HDL in the control treatment (40.00 mg/dL) was lower than A3 treatment (58.25 mg/dL) (P<0.05). The levels of serum enzymes and plasma antioxidant enzymes, total antioxidant status and malondialdehyde were not affected. In general, the results exhibited that in the natural conditions of Japanese quail breeding, dietary Algasan® supplementation at the level of 0.3% improved some blood parameters, but did not change the antioxidant status of the plasma.