چراغی تخت چوبی, طیبه السادات, موسوی, سید امیر, زارع, احمد, کوچک زاده, احمد, پرمون, قاسم. (1402). کمی سازی تأثیر زوال بذر بر دمای کاردینال بذور شکرتیغال(Echinops ritro.) با استفاده از مدلهای غیرخطی. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ijsst.2023.357852.1425
طیبه السادات چراغی تخت چوبی; سید امیر موسوی; احمد زارع; احمد کوچک زاده; قاسم پرمون. "کمی سازی تأثیر زوال بذر بر دمای کاردینال بذور شکرتیغال(Echinops ritro.) با استفاده از مدلهای غیرخطی". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1402, -. doi: 10.22092/ijsst.2023.357852.1425
چراغی تخت چوبی, طیبه السادات, موسوی, سید امیر, زارع, احمد, کوچک زاده, احمد, پرمون, قاسم. (1402). 'کمی سازی تأثیر زوال بذر بر دمای کاردینال بذور شکرتیغال(Echinops ritro.) با استفاده از مدلهای غیرخطی', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ijsst.2023.357852.1425
چراغی تخت چوبی, طیبه السادات, موسوی, سید امیر, زارع, احمد, کوچک زاده, احمد, پرمون, قاسم. کمی سازی تأثیر زوال بذر بر دمای کاردینال بذور شکرتیغال(Echinops ritro.) با استفاده از مدلهای غیرخطی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; (): -. doi: 10.22092/ijsst.2023.357852.1425
کمی سازی تأثیر زوال بذر بر دمای کاردینال بذور شکرتیغال(Echinops ritro.) با استفاده از مدلهای غیرخطی
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2عضو هیأت علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان.
3مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
4گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
5دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
بهمنظور تعیین دمای کاردینال بذرهای زوال یافته شکرتیغال این مطالعه بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. عامل اول پیری در 5 سطح (0، 24، 48، 72 و 96 ساعت زوال) و دماهای جوانهزنی در 7 سطح (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) بود. نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی تحت تأثیر اثر متقال دما در زوال قرا گرفته بهطوری که بالاترین مقدار آنها در محدوده دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد بوده و زوال علاوه بر کاهش مقدار آنها موجب افزایش دامنه تغییرات این گیاه در دماهای مختلف شد. بیشترین درصد جوانهزنی در دمای 20 درجه در بذور زوال نیافته و دماهای 15 تا 20 درجه سانتی-گراد در زوال 24 و 48 ساعت مشاهده شد. برآورد مدلهای مختلف غیره خطی بر سرعت جوانهزنی نیز نشان داد، در بین مدلهای مورد ارزیابی مدل دندانهای بهتر مدل برای جوانهزنی بذرهای شکرتیغال در سطوح مختلف زوال بود. دمای پایه جوانهزنی شکرتیغال در شرایط بدون زوال 1 درجه سانتیگراد تخمین زده شد که در 24 ساعت زوال به 8/1 درجه سانتیگراد افزایش و در زوالهای بالاتری نیز مجدد روند کاهش داشت. دمای بهینه جوانهزنی این گیاه نیز بین20 تا 32 درجهسانتیگراد در شرایط بدون زوال بود.
Quantification of the effects of aging on cardinal temperatures of Echinops seed germination using nonlinear models (Echinops spp)
نویسندگان [English]
Tayebeh Alsadat Cheraghi Takht Choobi1؛ Seyed Amir Moosavi2؛ Ahmad zare3؛ Ahmad KoochekZade4؛ ghasem parmoon5
1Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan.
2Department of Plant production of Genetics, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.
3Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
4Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan.
5University of Mohaghegh Ardabili
چکیده [English]
In order to determine the cardinal temperature of decayed sugarcane seeds, this study was carried out factorially in a completely randomized design with three replications in Khuzestan University of Agriculture and Natural Resources. The first factor was aging at 5 levels (0, 24, 48, 72 and 96 hours of decline) and germination temperatures at 7 levels (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ° C). The results showed that the percentage and speed of germination were affected by the interaction of temperature in the decay so that their highest value was in the temperature range of 20 to 25 ° C and the decay in addition to reducing their amount increased the range of changes of this plant at different temperatures. The highest germination percentage was observed at 20 ° C in undeveloped seeds and 15 to 20 ° C at 24 and 48 h. Estimation of different non-linear models on germination rate also showed that among the evaluated models, the better toothed model was the model for germination of sugarcane seeds at different levels of decay. The germination basal temperature of sugarcane was estimated to be 1 ° C in non-degradable conditions, which increased to 1.8 ° C in 24 hours of decline and decreased again in higher degradations. The optimum germination temperature of this plant was between 20 to 32 at no aging conditions.