1گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
2گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
3دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
چکیده
در این پژوهش اثر دو فاکتور شوری آب آبیاری و محلولپاشی سالیسیلیک اسید، بر عملکرد گیاه موسیر رقم بومی قزوین بررسی شد. تیمارهای شوری آب در چهار سطح (S1) 2، (S2) 4، (S3) 6 و (S4) 8 دسیزیمنس بر متر و تیمارهای سالیسیلیک اسید در چهار غلظت (A1) 0، (A2) 5/0، (A3) 1 و (A4) 2 میلیمولار اعمال شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار، در محیط گلخانه اجرا شد. مقدار رطوبت خاک بهصورت روزانه اندازهگیری شد و برنامهریزی آبیاری بر اساس آن انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش جذب آب توسط گیاه و کاهش وزن غده موسیر شد. اما کاربرد سالیسیلیک اسید موجب بهبود وضعیت رطوبتی گیاه و افزایش عملکرد غدهها در شرایط تنش شوری شد. تیمار A4 غلظت ایدهآل سالیسیلیک اسید برای تولید حداکثر محصول در سطوح مختلف تنش شوری بود. بهطوری که کاربرد 2 میلیمولار سالیسیلیک اسید در سطوح شوری S1، S2، S3 و S4 به ترتیب باعث افزایش عملکرد تَر غدهها به میزان 6/11، 32، 40 و 91 درصد، در مقایسه با عدم کاربرد سالیسیلیک اسید (A1) شد. پاسخ عملکرد خشک غده به تبخیر-تعرق نشان داد که با افزایش تنش شوری، عملکرد بیش از تبخیر-تعرق کاهش یافت. اما مصرف سالیسیلیک اسید باعث کاهش حساسیّت عملکرد خشک غده نسبت به تنش شوری شد. بهطوری که از تیمار A1 تا A4 مقدار ضریب Ky بین 01/31-1/0 (در تیمار S1)، 54/1-46/0 (در تیمار S2)، 58/1-86/0 (در تیمار S3) و 62/1-97/0 (در تیمار S4) برآورد شد. اثر سالیسیلیک اسید بر میزان بهرهوری آب در شرایط تنش شوری نیز بررسی شد. از تیمار S1 تا S4 مقدار بهرهوری آب بین 13/2-14/1 (در تیمار A1)، 15/2-68/1 (در تیمار A2)، 26/2-2 (در تیمار A3) و 38/2-19/2 (در تیمار A4) کیلوگرم بر مترمکعب محاسبه شد. نتایج نشان داد که در صورت استفاده از آبهای لبشور برای آبیاری گیاه، کاربرد سالیسیلیک اسید باعث افزایش بهرهوری آب خواهد شد. همچنین کاربرد سالیسیلیک اسید با کاهش نفوذ عناصر موجود در آب شور به غشای سلولهای گیاهی باعث افزایش میزان شوری نهایی خاک شد. بر اساس نتایج این آزمایش در شرایط فقدان منابع آب باکیفیت برای آبیاری، محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر روی گیاه راهکاری مناسب برای مقابله با اثرات زیانبار تنش شوری بر عملکرد محصول خواهد بود.
1Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.
2Department of horticultural science engineering, Faculty of agriculture and natural resources, Imam Khomeini international university, Qazvin, Iran.
3Master's student, Department of horticultural science engineering, Faculty of agriculture and natural resources, Imam Khomeini international university, Qazvin, Iran.
چکیده [English]
In this research, the effect of two factors of irrigation water salinity and salicylic acid spraying, were investigated on the yield of shallot (Qazvin native variety). Water salinity treatments at four levels of 2(S1), 4(S2), 6(S3) and 8(S4) dS.m-1 and salicylic acid treatments at four concentrations of 0(A1), 0.5(A2), 1(A3) and 2(A4) mM were applied. The research site was in the greenhouse, and experiment was performed as factorial and in a completely randomized design, with three replications. The soil moisture amount was measured as daily, and irrigation scheduling was done based on it. The results showed that salinity stress was reduced the crop water uptake and shallot tuber weight. The salicylic acid application was caused the crop moisture status improvement and tubers weight increasing, under salinity stress conditions. A4 treatment was the ideal concentration of salicylic acid for maximum yield production, at different levels of salinity stress. Application of 2 mM salicylic acid at salinity levels of S1, S2, S3 and S4, was increased the tubers yield by 11.6%, 32%, 40% and 91%, respectively (in compared to not using salicylic acid (A1)). The response of dry yield to evapotranspiration showed that by salinity stress increasing, the yield was decreased more than evapotranspiration. But, the salicylic acid consumption was decreased the dry yield sensitivity to salinity stress. So that, from treatment of A1 to A4, the Ky coefficient values were estimated between 1.01-0.31 (in S1 treatment), 1.54-0.46 (in S2 treatment), 1.58-0.86 (in S3 treatment) and 1.62-0.97 (in S4 treatment). The effect of salicylic acid on water productivity was investigated under salinity stress. From S1 to S4 treatments, the water productivity amounts were calculated between 2.13-1.14 (in A1 treatment), 2.15-1.68 (in A2 treatment), 2.26-2 (in A3 treatment) and 2.38-2.19 kg.m-3 (in A4 treatment). In conditions of using the saline water for crop irrigation, the application of salicylic acid will increase water productivity. Also, the salicylic acid application was increased the final soil salinity, by reduction the elements penetration (available in saline water) into the crop cells membrane. Based on the experiment results and in conditions of lack of high-quality water resources for irrigation, the salicylic acid spraying on crop will be a suitable method to reduce the harmful effects of salinity stress.
کلیدواژهها [English]
Ky coefficient, Medicinal crop, Soil salinity, Water productivity