Rabbani, Safa, Anvar, Amir Ali, allahyari beyk, Sara, Jannat, Behrooz, Ahari, Hamed. (1403). Effect of Ultrasound on the Physical, Biochemical, Anti-oxidant, and Antimicrobial Properties of Industrial Iranian Honey. سامانه مدیریت نشریات علمی, 79(3), 475-490. doi: 10.32592/ARI.2024.79.3.475
Safa Rabbani; Amir Ali Anvar; Sara allahyari beyk; Behrooz Jannat; Hamed Ahari. "Effect of Ultrasound on the Physical, Biochemical, Anti-oxidant, and Antimicrobial Properties of Industrial Iranian Honey". سامانه مدیریت نشریات علمی, 79, 3, 1403, 475-490. doi: 10.32592/ARI.2024.79.3.475
Rabbani, Safa, Anvar, Amir Ali, allahyari beyk, Sara, Jannat, Behrooz, Ahari, Hamed. (1403). 'Effect of Ultrasound on the Physical, Biochemical, Anti-oxidant, and Antimicrobial Properties of Industrial Iranian Honey', سامانه مدیریت نشریات علمی, 79(3), pp. 475-490. doi: 10.32592/ARI.2024.79.3.475
Rabbani, Safa, Anvar, Amir Ali, allahyari beyk, Sara, Jannat, Behrooz, Ahari, Hamed. Effect of Ultrasound on the Physical, Biochemical, Anti-oxidant, and Antimicrobial Properties of Industrial Iranian Honey. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; 79(3): 475-490. doi: 10.32592/ARI.2024.79.3.475
Effect of Ultrasound on the Physical, Biochemical, Anti-oxidant, and Antimicrobial Properties of Industrial Iranian Honey
1Department of Food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2Department of food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
3Department of energy and industry, faculty of natural resources and environment, science and research branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
4Food and Drug Deputy, Ministry of Health and Medical Education, Enghelab, Tehran, Iran
5Department of Food Science and Technology, Tehran Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده
Honey is a sweet and nutritious product of Apis mellifera bees. It contains glucose, fructose, water, minerals, vitamins, organic acids, phenolic compounds, and enzymes . Honey has various functional properties such as antioxidant, antibacterial, antifungal, prebiotic, and anticancer, which are essential for human health [4]. Because of its unique properties, honey is known not only as a nutritious spice but also as a medicine with healing properties. Honey is a high-dense sugar solution; it can produce coarse crystals by changing the conditions (such as glucose level, humidity, temperature, impurity, and ecology) and lead to quality loss . This study aimed to determine the effect of ultrasound at two different frequencies of 30 and 42 kHz on the physical, biochemical, anti-oxidant, and antimicrobial properties of industrial Iranian honey. All samples (except control) were treated using ultrasound at 30 or 42 kHz for 1, 5, or 10 minutes at 20 or 45 °C. Then the following parameters were measured: HMF content, pH, acidity, proline, total count of aerobic mesophilic bacteria, diastase, moisture, sucrose, fructose, glucose, the ratio of fructose to glucose, ABTS, osmophiles, phenol, reducing sugars and total sugars on days 1, 30, 90, and 180. In both treatment groups exposed to ultrasound, there were changes in these parameters. The group treated with 42 kHz ultrasound showed a decrease in moisture, pH, acidity, fructose-to-glucose ratio, total sugars, clostridium, total microbial count, mold, osmophiles, HMF, and an increase in diastase, proline, and phenol. The changes were more significant on days 90 and 180. Ultrasound at 42 kHz for 10 minutes at 45 °C could lead to an increase in the quality and shelf life of industrial honey. In conclusion, this technique can be used in the food industry to provide a higher quality product as well as a more successful export.
تاثیر اولتراسونیکیشن بر خواص فیزیکی، بیوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عسل صنعتی ایرانی
چکیده [English]
عسل، یک محصول شیرین و مغذی از زنبورهای Apis mellifera، دارای گلوکز، فروکتوز، آب، مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای آلی، ترکیبات فنلی و آنزیمها است. همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، پری بیوتیکی و ضد سرطانی است که برای سلامت انسان مفید است. عسل نه تنها یک ادویه خوش طعم است، بلکه یک داروی شفابخش است. با این حال، عسل یک محلول قند متراکم است که می تواند در شرایط مختلف (مانند سطح گلوکز، رطوبت، دما، ناخالصی و محیط زیست) بلورهای درشت تشکیل دهد و کیفیت خود را از دست بدهد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر امواج فراصوت در دو فرکانس مختلف 30 و 42 کیلوهرتز بر خواص فیزیکی، بیوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عسل صنعتی ایران انجام شد. تمام نمونه ها (به جز شاهد) با استفاده از امواج فراصوت در فرکانس 30 یا 42 کیلوهرتز به مدت 1، 5 یا 10 دقیقه در دمای 20 یا 45 درجه سانتیگراد تحت تیمار قرار گرفتند. سپس پارامترهای ذیل در روزهای 1، 30، 90 و 180 اندازه گیری شد: محتوای HMF، pH، اسیدیته، پرولین، تعداد کل باکتری های مزوفیل هوازی، دیاستاز، رطوبت، ساکارز، فروکتوز، گلوکز، نسبت فروکتوز به گلوکز، ABTS، اسموفیل ها، فنل، قندهای احیا شده و کل قندها . در هر دو گروه مطالعه در معرض امواج، تغییراتی در این پارامترها مشاهده شد. گروه تحت تیمار با امواج 42 کیلوهرتز کاهش رطوبت، pH، اسیدیته، نسبت فروکتوز به گلوکز، کل قندها، کلستریدیوم، تعداد کل بار میکروبی، کپک، اسموفیل ها، HMF و افزایش دیاستاز، پرولین و فنل را نشان دادند. تغییرات در روزهای 90 و 180 قابل توجه تر بود. تیمار با امواج فراصوت در 42 کیلوهرتز به مدت 10 دقیقه در دمای 45 درجه سانتی گراد می تواند منجر به افزایش کیفیت و ماندگاری عسل صنعتی شود. بنابراین می توان از این تکنیک در صنایع غذایی برای ارائه محصول با کیفیت بالاتر و همچنین صادرات موفق تر استفاده کرد.
کلیدواژهها [English]
عسل صنعتی ایران, اولتراسوند؛ فعالیت آنتی اکسیدانی؛ فعالیت ضد میکروبی محتوا
Ratiu IA, Al-Suod H, Bukowska M, Ligor M, Buszewski B. Correlation study of honey regarding their physicochemical properties and sugars and cyclitols content. Molecules. 2019;25(1):34.
Refahi M, Parichehreh S. Propolis-producing plants in Iran Investigation on the most important. Honeybee Science Journal. 2021;12(22).
Bobis O, Moise AR, Ballesteros I, Reyes ES, Durán SS, Sánchez-Sánchez J, et al. Eucalyptus honey: Quality parameters, chemical composition and health-promoting properties. Food chemistry. 2020;325:126870.
Majtan J, Bucekova M, Kafantaris I, Szweda P, Hammer K, Mossialos D. Honey antibacterial activity: A neglected aspect of honey quality assurance as functional food. Trends in Food Science & Technology. 2021;118:870-86.
Scepankova H, Pinto CA, Paula V, Estevinho LM, Saraiva JA. Conventional and emergent technologies for honey processing: A perspective on microbiological safety, bioactivity, and quality. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2021;20(6):5393-420.
Ramly NS, Sujanto ISR, Abd Ghani A, Huat JTY, Alias N, Ngah N. The impact of processing methods on the quality of honey: A review. Malaysian Journal of Applied Sciences. 2021;6(1):99-110.
Majid I, Nayik GA, Nanda V. Ultrasonication and food technology: A review. Cogent Food & Agriculture. 2015;1(1):1071022.
Chaikham P, Kemsawasd V, Apichartsrangkoon A. Effects of conventional and ultrasound treatments on physicochemical properties and antioxidant capacity of floral honeys from Northern Thailand. Food Bioscience. 2016;15:19-26.
Horwitz W, Senzel A, Reynolds H, Park DL. Official Methods of Analysis of the AOAC. Association of Official Analytical Chemists; 1975.
Re R, Pellegrini N, Proteggente A, Pannala A, Yang M, Rice-Evans C. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free radical biology and medicine. 1999;26(9-10):1231-7.
Wahab WAA, Saleh SA, Karam EA, Mansour NM, Esawy MA. Possible correlation among osmophilic bacteria, levan yield, and the probiotic activity of three bacterial honey isolates. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2018;14:386-94.
Silva EG, Pessoa GT, Moura LS, Guerra PC, Rodrigues RP, Sousa FC, et al. Biometric, B-mode and color Doppler ultrasound assessment of eyes in healthy dogs. Pesquisa Veterinária Brasileira. 2018;38:565-71.
Özcan MM, Ölmez Ç. Some qualitative properties of different monofloral honeys. Food Chemistry. 2014;163:212-8.
Chirife J, Zamora MC, Motto A. The correlation between water activity and% moisture in honey: Fundamental aspects and application to Argentine honeys. Journal of Food Engineering. 2006;72(3):287-92.
Akbari E, Baigbabaei A, Shahidi M. Determination of the floral origin of honey based on its phenolic profile and physicochemical properties coupled with chemometrics. International Journal of Food Properties. 2020;23(1):506-19.
Adenekan M, Amusa N, Lawal A, Okpeze V. Physico-chemical and microbiological properties of honey samples obtained from Ibadan. Journal of Microbiology and Antimicrobials. 2010;2(8):100-4.
Jafari A, Esmaiili M, Amiri S, Heidari R. Rheological, antioxidant, physicochemical, and biochemical characterization of Iranian monofloral honeys. Journal of Food and Bioprocess Engineering. 2021;4(1):43-52.
Miakhil A, Kamkar A, Banuree SAH. Physicochemical Properties and Antioxidant Activity Characterization of 5 Honey Brands Distributed in Tehran, Iran. Iranian Journal of Veterinary Medicine. 2023.
Solis-Silva R, de Hidalgo A, Figueira A, Almaraz-Buendia I, Quintero-Lira A, Rodríguez O, et al. Effect of ultrasound in bioactive compounds and antioxidant activity in during the storage of a monofloral honey. Book Proc. 2017;11:972.
Alzahrani HA, Boukraâ L, Bellik Y, Abdellah F, Bakhotmah BA, Kolayli S, et al. Evaluation of the antioxidant activity of three varieties of honey from different botanical and geographical origins. Global journal of health science. 2012;4(6):191.
Isla MI, Craig A, Ordoñez R, Zampini C, Sayago J, Bedascarrasbure E, et al. Physico chemical and bioactive properties of honeys from Northwestern Argentina. LWT-Food Science and Technology. 2011;44(9):1922-30.
Dżugan M, Grabek-Lejko D, Sidor E, Tomczyk M. The impact of ultrasound decrystallization on enzymatic, antioxidant and antibacterial properties of honey. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2021;71:102709.
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 11,316
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 470
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب