1دانشیار بازنشسته، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
2دانش آموخته سابق دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
3استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
4دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
چکیده
نماتد ساقه یونجه یکی از عوامل مخرب محصولات اقتصادی از جمله یونجه، سیر، پیاز و لاله محسوب میگردد. در پژوهش حاضر، اثر ساپونین های اندام های هوایی شش اکوتیپ یونجه بر مرگ و میر نماتد ساقه یونجه در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین تیمارهای ساپونین خام، غلظت 90 میکرولیتر از اکوتیپ های همدانی و فیض با 96 درصد، بیشترین و غلظت 50 میکرولیتر از اکوتیپ محلی میاندوآب با 42 درصد، کمترین تأثیر را بر مرگ و میر نماتد ساقه یونجه داشتند. همچنین در بین ساپونینهای خالص، غلظت 50 میکرولیتر از اکوتیپهای همدانی، پلیکراس شیراز و فیض با 99 درصد و غلظت 10 میکرولیتری اکوتیپ نیشابوری با 68 درصد، به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را بر مرگ و میر نماتد نشان دادند. در بیشتر اکوتیپهای مورد بررسی، افزایش غلظت ساپونین خام از 50 به 90 میکرولیتر افزایش 54 درصدی مرگ و میر و ساپونین خالص از 10 به 50 میکرولیتر منجر به افزایش 31 درصدی مرگ و میر نماتد شد. بدین معنی که بین میزان مرگ و میر نماتد ساقه یونجه و غلظت ساپونین خام و خالص اکوتیپهای یونجه رابطه مستقیمی وجود داشت. بر این اساس اکوتیپهای همدانی، فیض و پلیکراس شیراز بیشترین و اکوتیپهای محلی میاندوآب و نیشابوری کمترین تأثیر را بر مرگ و میر این نماتد داشتند.
Investigation of mortality rate of alfalfa stem nematode Ditylenchus dipsaci under the influence of saponins of some alfalfa ecotypes (Medicago sativa)
1Associated Professor (Retired), Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2Former Ph.D. Graduated, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran.
3Assistant Professor, Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
4Associated Professor,Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran.
چکیده [English]
Alfalfa stem nematode (Ditylenchus dipsaci) is one of the most important and destructive pests of economic crops such as alfalfa, garlic, onion and tulip. The effects of Saponins from the aerial parts of six alfalfa ecotypes on the mortality of alfalfa stem nematode was investigated under laboratory conditions. In this study. The results showed that among the crude Saponin treatments, the amount of 90 microliters from the Hamedani and Faiz ecotypes had the highest effect with 96% and the amount of 50 microliters from the local Miandoab ecotype 42% had the least effect on the nematode mortality. Also, among the pure Saponins, the amount of 50 microliters of Hamedani, Shiraz–Plycross and Faiz ecotypes with 99%, and the amount of 10 microliters of Nishaburi ecotype with 68% had the highest and lowest effect, respectively, on the mortality of the nematode. In most ecotypes, increasing the concentrations of crude Saponin from 50 to 90 microliters and pure Saponin from 10 to 50 microliters causing 54% and 31% mortalities led to an increase in nematode mortality. It means there is a positive correlation between alfalfa stem nematode mortality and the raw and pure Saponin concentration of alfalfa ecotypes. Subsequently, Hamedani, Faiz and Polycross Shiraz ecotypes showed the highest effect and Miandoab and Nishaburi local ecotypes showed the least effect on the mortality of this nematode. .
کلیدواژهها [English]
Stem and bulb nematode, control, nematodes mortality