1گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
2دانشگاه شهرکرد
3موسسه تحقیقات و اموزش نیشکر و صنایع جانبی خوزستان
4استادیار/دانشگاه شهرکرد
5دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
نیشکر یک محصول کلیدی در تولید شکر کشور میباشد که قطب تولید آن در استان خوزستان است. پس از برداشت نیشکر از مزرعه و ورود آن به کارخانه، نیشکر با استفاده از دستگاه شریدر خرد و الیافی میشود. در این مطالعه، روش طیفسنجی دیالکتریک در بازه بسامد 100-0 مگاهرتز با استفاده از یک حسگر دیالکتریک استوانهای با قابلیت تراکم نمونه برای سنجش ساکاروز موجود در نیشکر شریدر شده مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 55 نمونه نیشکر شریدر شده در طی فصل برداشت نیشکر 1400 از فرایند تولید کارخانه شکر خام سلمان فارسی خوزستان تهیه و ضمن اندازهگیری شاخصهای بریکس با روش رفرکتومتری، Pol با روش پلاریمتری ساده و درصد ساکاروز با روش پلاریمتری مضاعف، نمونهها با حسگر دیالکتریک مورد سنجش قرار گرفت و طیفهای حاصل از آن برای سنجش میزان شاخصههای غلظت قند (به عنوان متغیرهای وابسته) تحلیل شد. از روشهای رگرسیونی چند متغیره حداقل مربعات جزیی (PLSR)، رگرسیون مولفههای اصلی (PCR) و رگرسیون ماشین بردار پشتیبان (SVR) برای توسعه مدلهای پیش-بینی متغیرهای غلظت استفاده شد. اعتبارسنجی مدل پیشبینی PLSR پیشبینی قویتری از درصد ساکاروز حاصل از روش پلاریمتری مضاعف (79/0 R2=، 75/0 RMSE= و 22/2RPD=) در مقایسه با Pol (76/0 R2=، 8/0 RMSE= و 07/2RPD=) و بریکس (77/0 R2=، 89/0 RMSE= و 2RPD=) نشان داد. این نتیجه با سهم بیشتر قند ساکاروز در مواد محلول در عصاره نیشکر و تعداد گروههای بیشتر OH مولکول ساکاروز در مقایسه با دیگر قندهای موجود در عصاره و تاثیر غالب ساکاروز بر خصوصیات دی-الکتریک عصاره نیشکر قابل توجیه میباشد.
Feasibility study of measuring sucrose concentration in shredded cane using dielectric spectroscopy method
نویسندگان [English]
Ali Farahmandi1؛ Mojtaba Naderi-Boldaji2؛ Maral Ajamian3؛ Mahdi Ghasemi-Varnamkhasti4؛ Saman Abdanan5
1Department of Mechanical Engineering of Biosystems, Faculty of Agriculture, Shahrekord University
2Shahrekord University
3Khuzestan Sugarcane and By-products Development Research and Training Institude, Ahvaz, Iran
4Shahrekord University
5Khuzestan University of Agricultural sciences and natural resources
چکیده [English]
Sugarcane is an important crop in sugar production in the country widely produced in Khuzestan province. After harvesting the sugarcane in the field and when delivered to the sugar factory, the cane is shredded. In this study, the dielectric spectroscopy technique in the frequency range of 0-100 MHz was evaluated for measurement of sucrose concentration in shredded cane using a cylindrical parallel-plate sensor with compaction of the shredded cane. Fifty five samples of shredded cane were taken from the sugar production line of Salman Farsi factory during the harvesting season of 2021-2022 and their reference properties including sugar concentration with three indicators of Brix using refractometry method, Pol using simple polarimetry method and the sucrose measured using double polarimetry were measured. The samples were subjected to dielectric spectroscopy using the capacitance sensor and the dielectric spectra were analyzed for sugar concentration prediction. Multivariate regression analyses of partial least-sugare regresseion (PLSR), principal component regression (PCR) and support vector regression were applied for development of prediction models of sugar concentration variables. Validation of the prediction model of PLSR showed a stronger prediction of sucrose (R2= 0.79, RMSE= 0.89, RPD= 2.22) measured using the double-polarimetry as compared to Pol (R2= 0.76, RMSE= 0.8, RPD= 2.07) and Brix (R2= 0.77, RMSE= 0.89, RPD= 2). This result was explained with higher number of OH groups of sucrose molecule as compared to the other sugars existing in the sugarcane juice and the dominant effect of sucrose on the dielectric characteristics of the juice.