دهقانی, محمد کاظم, قاسمی فسائی, رضا, صفرزاده شیرازی, صدیقه, اعتمادی, محمد. (1403). اثر سیلیسیم و هیومیک اسید بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک فلفل دلمهای .capsicum annuum L در سطوح مختلف شوری. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ijsr.2024.364062.731
محمد کاظم دهقانی; رضا قاسمی فسائی; صدیقه صفرزاده شیرازی; محمد اعتمادی. "اثر سیلیسیم و هیومیک اسید بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک فلفل دلمهای .capsicum annuum L در سطوح مختلف شوری". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, -. doi: 10.22092/ijsr.2024.364062.731
دهقانی, محمد کاظم, قاسمی فسائی, رضا, صفرزاده شیرازی, صدیقه, اعتمادی, محمد. (1403). 'اثر سیلیسیم و هیومیک اسید بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک فلفل دلمهای .capsicum annuum L در سطوح مختلف شوری', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ijsr.2024.364062.731
دهقانی, محمد کاظم, قاسمی فسائی, رضا, صفرزاده شیرازی, صدیقه, اعتمادی, محمد. اثر سیلیسیم و هیومیک اسید بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک فلفل دلمهای .capsicum annuum L در سطوح مختلف شوری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): -. doi: 10.22092/ijsr.2024.364062.731
اثر سیلیسیم و هیومیک اسید بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک فلفل دلمهای .capsicum annuum L در سطوح مختلف شوری
1دانشجوی دکترای، بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2هیات علمی
3بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
4استادیار بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده
تنش شوری، از مهمترین عوامل محدود کنندهی رشد و توسعهی گیاهان در مناطق خشک و نیمهخشک محسوب میشود. برای کشت گیاه در این مناطق میتوان با بهرهگیری از روشهایی از کاهش عملکرد جلوگیری کرد. یکی از این روشها، استفاده از محرکهای رشد میباشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر مصرف اسید هیومیک و سیلیسیم بر رشد گیاه فلفل دلمهای تحت سطوح مختلف شوری بود. این آزمایش در گلخانه تحقیقاتی دانشکدهیکشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1398 به انجام رسید. تیمار شوری در قالب آب شور در 4 سطح 0، 1/7، 3/4 و 5/1 dSm-1 در طی دوره رشد به گلدانها افزوده شد و از تیمارهای اسید هیومیک و سیلیسیم و کاربرد همزمان این دو برای کاهش اثرات شوری استفاده شد. اسید هیومیک در دو نوبت، هر نوبت 5/0 گرم در کیلوگرم خاک به صورت خاکی اضافه گردید، سیلیسیم نیز به صورت محلولپاشی از منبع سیلیکات پتاسیم با غلظت 1 درصد اعمال شد. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که سطح 5/1 dSm-1 شوری سبب کاهش 63 درصدی وزن خشک گیاه شد و درمیان تیمارهای بهبود دهنده، تنها اسید هیومیک توانست با 55 درصد افزایش در زیست توده گیاه اثر معنی داری ایجاد کند. شوری همچنین سبب افزایش غلظت سدیم، کلسیم و منیزیم درگیاه شد، بدین صورت که سطح شوری 5/1 dSm-1 نسبت به شاهد، به ترتیب سبب افزایش 750، 176 و 101 درصدی غلظت این عناصر شد. نتایج بدست آمده در خصوص تیمارهای بهبود دهنده نشان داد که کاربرد همزمان اسید هیومیک و سیلیسیم سبب افزایش 76 درصدی غلظت سدیم در گیاه و تیمار هیومیک سبب کاهش 28 درصد غلظت کلسیم ریشه شد. با توجه به نتایج این تحقیق، تیمار بهبود دهنده اسید هیومیک بیشتر از تیمار سیلیسیم و کاربرد همزمان اسید هیومیک و سیلیسیم توانست اثرات شوری را کاهش دهد.
1PhD candidate, Department of Soil Science, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
2faculty member
3Department of Soil Science, Shiraz University, Shiraz, Iran
4Assistant Professor, Department of Horticulture Science, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
چکیده [English]
Salinity stress, is one of the most critical issues restricting plant growth and development in arid and semi-arid regions. Salinity is defined as the excessive concentration of soluble salts in the soil and has negative effects on plant. It is possible to use strategies to prevent plant yield loss in these areas, for example, one of these strategies is the use of growth stimulants. The purpose of this study, was to look into the influence of humic acid and silicon consumption on bell pepper growth under varied salinity levels. This experiment, was carried out in the research greenhouse of the School of Agriculture, Shiraz University in 2019. Salinity treatment as saline water at 4 levels of 0, 1.7, 3.4 and 5.1 dsm-1 were added to the plants during the growth period, humic acid, silicon and the simultaneous application of these two were used to reduce the effects of salinity. Humic acid was added twice, each time 0.5 grams per kilogram of soil, and silicon was applied as a foliar spray from a source of potassium silicate with a concentration of 1%. According to the results of this study, level 5.1 dsm-1 of salinity decreased 63 percent of shoot dry weight, compared to the control. Among the stimulant growth treatments, only humic acid has shown a significant effect on increased plant biomass and caused 55 percent increase in the dry weight of shoots and roots. Salinity significantly increased the concentration of sodium, calcium, and magnesium in the plant, resulting in a 5.1 dsm-1 level of salinity that caused 750 percent of sodium, 176 percent of calcium, and 101 percent of magnesium higher than the control. The findings of the treatments revealed that each treatment generated changes in several plant features, for example, the simultaneous application of humic acid and silicon caused 76 percent of increase in sodium concentration in the plant, and humic acid treatments caused decrease of 28 percent in root calcium concentration. According to the results of this research, humic acid improvement treatment more than silicon treatment and the simultaneous application of humic acid and silicon could reduce the effects of salinity.