کاووسی, بیژن, کشاورزی, سیامک, جعفری, لیلا. (1403). ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی برخی ارقام انگور پیوند شده بر رقم شیرازی از طریق سرشاخهکاری در شرایط دیم. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), 29-36.
بیژن کاووسی; سیامک کشاورزی; لیلا جعفری. "ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی برخی ارقام انگور پیوند شده بر رقم شیرازی از طریق سرشاخهکاری در شرایط دیم". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1403, 29-36.
کاووسی, بیژن, کشاورزی, سیامک, جعفری, لیلا. (1403). 'ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی برخی ارقام انگور پیوند شده بر رقم شیرازی از طریق سرشاخهکاری در شرایط دیم', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. 29-36.
کاووسی, بیژن, کشاورزی, سیامک, جعفری, لیلا. ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی برخی ارقام انگور پیوند شده بر رقم شیرازی از طریق سرشاخهکاری در شرایط دیم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; (): 29-36.
ارزیابی ویژگیهای کمی و کیفی برخی ارقام انگور پیوند شده بر رقم شیرازی از طریق سرشاخهکاری در شرایط دیم
1استادیار پژوهشی و عضو هیات علمی/ بخش تحقیقات زراعی و باغی ،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
2کارشناس یاغیانی. مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نورآباد ممسنی
3کارشناس باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کوار
چکیده
انگور (.Vitis vinifera L) یکی از مهمترین محصولات باغی در دنیا و ایران به شمار میرود که از زمانهای قدیم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. یقینا هدف از ایجاد یک تاکستان دستیابی به عملکرد، تولید پایدار و اقتصادی است و در این میان تولید این محصول دستخوش عوامل مختلف زیستی و غیره زیستی خواهد بود. در این میان رقم نقش کلیدی در موفقیت تولید یک تاکستان را دارا است. در این راستا یکی از بهترین گزینهها، تغییر رقم تاکستان با ارقام برتر تجاری با روش پیوند سرشاخه-کاری میباشد. با این هدف، ارزیابی ارقام انگور تجاری (رشه، ترکمن4، فلیم سیدلس، کریمسون سیدلس، بیدانه قرمز، سوپریور، اسکارلت و پرلت) در یک تاکستان دیم در شهرستان نورآباد ممسنی در منطقه دشمن زیاری بر پایه شیرازی، پیوند زده شد. صفات مورد ارزیابی شامل گیرایی پیوند و صفات کمی همچون وزن خوشه، تعداد خوشه، طول و عرض خوشه، وزن حبه تعداد حبه، میزان عملکرد و صفات کیفی آب میوه شامل TSS, TA, TSS/TA بودند. نتایج نشان داد که در شرایط دیم از نظر اثر نوع پیوند بر ویژگیهای کمی و کیفی، نوع رقم بیشتر بر این صفات موثر بودند بطوری که بیشترین وزن خوشه در شرایط دیم مربوط به رقم کریمسون سیدلس با وزن 90/420 گرم و کمترین وزن خوشه مرتبط به رقم فلیم سیدلس با وزن معادل /296 گرم بود. همچنین بیشترین عملکرد در رقم رشه با مقدار 31/4 کیلوگرم در بوته و کمترین میزان عملکرد در واحد بوته با مقدار 6/3 کیلوگرم در رقم سوپریور بدست آمد. بیشترین شاخص رسیدگی یا نسبت بریکس به اسید آب میوه به رقم بیدانه قرمز و مشابه رقم ترکمن 4 بود اما کمترین این نسبت در رقم سوپوریور ثبت گردید. ارقام ترکمن 4 و فلیم سیدلس نسبت به بقیه زودرس تر بودند و همزمان با مرحله غوره رقم شیرازی، قابل بردشات می باشند.
Quantitative and Qualitative Characteristics of Various Grape Cultivars Through Cion Grafting Based on the Shirazi Cultivar Under Rainfed Conditions
چکیده [English]
Grape (Vitis vinifera L) is one of the most important horticultural products globally and in Iran, having been used by humans for centuries. Undoubtedly, the goal of establishing a vineyard is to achieve high yield, sustainable production, and economic viability, which is influenced by various biological and abiotic factors. Among these, the cultivar plays a key role in the success of vineyard production. In this regard, one of the best options for improving the vineyard is changing the cultivar to superior commercial varieties using the cion grafting method. To this end, an evaluation of commercial grape cultivars (Resheh, Torkaman 4, Flame Seedless, Crimson Seedless, Red Seedless, Superior, Scarlett, and Perlette) was carried out in a rainfed vineyard located in Noorabad Mamasani in the Doshman Ziari region, based on the Shirazi cultivar. Traits assessed included grafting success and quantitative traits such as cluster weight, number of clusters, cluster length and width, berry weight, number of berries, yield, and qualitative juice traits including TSS, TA, and TSS/TA ratio. The results showed that under rainfed conditions, the cultivar had a greater effect on both quantitative and qualitative traits compared to the grafting method. The highest cluster weight in rainfed conditions was observed in the Crimson Seedless cultivar (420.9 g), while the lowest cluster weight was in the Flame Seedless cultivar (296 g). The highest yield per plant was obtained in the Resheh cultivar (4.31 kg per plant), while the lowest yield per plant was in the Superior cultivar (3.6 kg per plant). The highest maturity index or Brix-to-acid ratio was observed in the Red Seedless cultivar, similar to the Torkaman 4 cultivar, while the lowest ratio was recorded in the Superior cultivar. The Torkaman 4 and Flame Seedless cultivars were earlier-maturing than the others and could be harvested at the same time as the unripe Shirazi grapes.