عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی- صنایع غذایی
چکیده
به منظور تهیه فیلم زیست تخریب پذیر از ضایعات بنه زعفران، نشاسته موجود در ضایعات بنه زعفران استخراج شد و فیلمی متشکل از دو سطح نشاسته بنه زعفران (5 و 10 درصد) و سه نوع پلاستیسایزر گلیسرول، پلیاتیلنگلیکول، و ترکیب این دو تولیدشد. سپس خصوصیات مرفولوژی، زیستتخریبپذیری، فیزیکوشیمیایی و مکانیکی فیلمهای تولیدی با آزمونهایی چون جنبههای ظاهری و رنگ، بافت فیلم، حلالیت در آب و اسید، نفوذپذیری در برابر بخارآب، و تعیین مولفههای رنگی بررسی گردید. نتایج تحت یک آزمایش فاکتوریل دو عاملی (درصد نشاسته بنه زعفران در دوسطح 5 و 10 درصد و درصد نرم کننده در سه سطح) در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و نتایج نشان داد نوع نرمکننده به عنوان عامل اول بر نفوذپذیری به بخار آب وخصوصیات رنگی اثر معنیداری نداشت، بافت پلاستیک حاوی گلیسرول بیشترین مقاومت به کشش ( MPa 9/724) را در مقایسه با دو نوع نرمکننده دیگر داشت. نرم کننده گلیسرول در مقایسه با دو تیمار دیگر دارای کمترین میزان حلالیت در آب و اسید و نفوذپذیری به بخار بود و بیشترین مقاومت به کشش ( MPa 9/724) بود. فیلم تولید شده با درصد نشاستة کمتر دارای نفوذپذیری به بخار آب (kgm-1s-1Pa-1 1/12532) حلالیت در آب 157( درصد) و بافت فیلم (MPa 5/3287) کمتری در مقایسه با درصد نشاسته بیشتر بود (05/0>P). بنابراین، ترکیبی متشکل از 5 درصد نشاسته بنه زعفران و نرمکننده گلیسرول دارای خصوصیات فیزیکو شیمیایی مناسبی برای تولید فیلم است.
Production of biodegradable film from saffron corm waste and determination of its physical and chemical properties
نویسندگان [English]
SOODABEH EINAFSHAR
No.51, Niloofar street 5,
sadjad BLV. 15
چکیده [English]
To prepare a biodegradable film from saffron corm waste, the starch present in saffron corm waste was extracted and a film consisting of two levels of saffron corm starch (5 and 10%), and three types of plasticizers, glycerol, polyethylene glycol, and the combination of these two products were produced. Then, the morphological, biodegradability, physicochemical, and mechanical properties of the produced films were investigated with tests such as appearance and color, film texture, solubility in water and acid, permeability to water vapor, and determination of color components. The results were statistically analyzed under a two-factor factorial experiment in the form of a completely random design and it showed that the type of softener had no significant effect on water vapor permeability and color characteristics, the plastic texture containing glycerol had the highest tensile strength (724.9 MPa) compared to the other two types of softeners. Compared to the other two treatments, glycerol softener had the lowest solubility in water and acid and vapor permeability and the highest tensile strength (724.9 MPa). The film produced with a lower percentage of starch had water vapor permeability (12532.1 kgm-1s-1 Pa-1), solubility in water was 157 (percent) and film texture (3287.5 MPa) was lower compared to the higher percentage of starch (05 /0P<). Therefore, a 5% saffron corm starch and glycerol softener mixture has suitable physicochemical properties for film production.