1دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
2دانش آموخته دکتری تغذیه طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
3استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
4استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
5دانشآموخته دکتری تغذیه طیور، مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان
چکیده
مقدمه: استفاده از ویتامینها راهکار موثری برای کنترل تنش در بلدرچینهای تخمگذار میباشد. هدف: تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تأثیر ویتامین C و دگزامتازون بر پارامترهای عملکرد، کیفیت تخم و فرآسنجه های خون بلدرچینهای ژاپنی انجام شد. روش کار: تعداد 100 قطعه بلدرچین در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2، با چهار تیمار آزمایشی، پنج تکرار و هر تکرار حاوی پنج قطعه جوجه استفاده شد. تیمارها شامل دو سطح ویتامین C (صفر، 300 میلیگرم در کیلوگرم) و القاء تنش با و بدون دگزامتازون (صفر و یک گرم در کیلوگرم جیره) بود. یافتهها: استفاده از ویتامین C در تغذیه بلدرچینها بهطور معنیداری تولید تخم، مصرف خوراک، وزن تخم و توده تخم را در مقایسه با گروه شاهد بهبود بخشید (05/0>P). بلدرچینهایی که جیرههای حاوی ویتامین C را مصرف کردند، ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0>P). استفاده از دگزامتازون در جیره غذایی منجر به ایجاد استرس فیزیولوژیکی شد که با کاهش تولید تخم، مصرف خوراک، وزن و توده تخم در مقایسه با گروه شاهد مشخص گردید (05/0>P). پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی دگزامتازون نسبت به گروه شاهد، ضریب تبدیل خوراک بیشتری را نشان دادند (05/0>P). تاثیر متقابل ویتامین C و دگزامتازون بر درصد تولید تخم معنیدار شد، به طوری که تیمار حاوی ویتامین C و بدون دگزامتازون بیشترین درصد تولید تخم را نشان داد (05/0>P). افزودن دگزامتازون به جیره غذایی بهطور معنیداری ضخامت پوسته در تخم بلدرچینهای تخمگذار را کاهش داد (05/0>P). نتیجهگیری: بهطور کلی، ویتامین C به میزان 300 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره موجب بهبود عملکرد تولید در بلدرچینهای ژاپنی تخمگذار گردید.
1Associate Professor, Department of Animal Science, Lorestan University.
2P.hD Student of Animal Nutrition, Lorestan University, Khorramabad, Iran
3Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
4Assistant Professor, Department of Animal Science, Lorestan University, Khorramabad, Iran
5PhD of Animal Science, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorramabad, Iran
چکیده [English]
Background: Using vitamins is an effective way to control stress in laying quails. Objectives: The present research was conducted for determining the effects of vitamin C on production performance, egg Quality and hematological parameters in Japanese quails under dexamethasone-induced stress. Methods: In a 2×2 factorial arrangement the effects of dietary vitamin C (0, and 300 mg/kg of diet) and dexamethasone (0 and 1 g/kg of diet), and their interactions were investigated on production performance, egg quality and hematological parameters in Japanese quails. Results: Supplemental vitamin C significantly improved egg production, feed intake, egg weight and egg mass compared to the control birds (P < 0.05). The quails consumed vitamin C containing diets showed better feed conversion ratio (FCR) compared to the control chicks (P < 0.05). Dietary dexamethasone supplementation induced physiological stress indicated by decreased egg production, feed intake, egg weight and egg mass compared to the control birds (P < 0.05). Moreover, the birds fed with dietary dexamethasone demonstrated greater FCR than control birds (P < 0.05). The interaction effect of vitamin C and dexamethasone on the percentage of egg production was significant, so that the treatment containing vitamin C and without dexamethasone showed the highest percentage of egg production (P < 0.05). Dexamethasone treatment significantly reduced egg shell thickness in layer quail hens (P < 0.05). Conclusions: In general, dietary supplementation of vitamin C at 300 mg/kg of diet improved egg production, egg mass and FCR in layer quail hens.
کلیدواژهها [English]
Dexamethasone, Quail, Stress, Vitamin
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 15
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب