1دانشیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی
2استاد پژوهشی، بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
سابقه و هدف: با توجه به محدودیت های به کارگیری آنتی بیوتیک های محرک رشد به جهت بروز مقاومت آنتی بیوتیکی، در دهه های اخیر استفاده از محرک های رشد گیاهی در صنعت دام و طیور به سبب اثرات سودمند بر رشد، ایمنی و وضعیت فیزیولوژیک حیوان مورد توجه ویژه قرار گرفته است. به نظر می رسد می توان با کمک فن آوری های جدید (مانند نانوکپسولاسیون) مقدار مصرف اسانس های گیاهی در محصولات تجاری را اقتصادی نموده و ضمن بهبود عملکرد، هزینه خوراک را نیز کاهش داد. لذا این آزمایش با هدف بررسی اثرات سه محرک رشد گیاهی تجاری بر عملکرد، هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده، خصوصیات لاشه و پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی انجام شد.
مواد و روش ها: شش صد قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس با نسبت مساوی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار 30 قطعه ای مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد (فاقد افزودنی)، 2) جیره حاوی آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین (100 گرم در تن خوراک) به عنوان کنترل مثبت و 3 تا 5) جیره های حاوی نوی هرب®، نوی گرو® و نوی هرب پلاس® (هرکدام به میزان 100 گرم در تن خوراک) بودند. نوی هرب® حاوی اسانس آویشن (Thymus Vulgaris)، زنیان (Trachyspermum ammi)، پونه کوهی (Origanum vulgare) و فرم نانوکپسوله کیتوزان و نوی گرو® حاوی اسیدهای آلی (اسیدلاکتیک، اسید فرمیک)، پری بیوتیک (لاکتوز + دیواره سلولی مخمر) و برخی ترکیبات گیاهی شامل: پودر سیر (Allium sativum)، پودر زردچوبه (Curcuma longa) و پودر دارچین (Cinnamomum verum) بود. نوی هرب پلاس® علاوه بر اجزای موجود در نوی هرب® دارای اسانس لیمو (Citrus limon) و دیواره سلولی مخمر نیز بود. برنامه واکسیناسیون مطابق توصیه دامپزشک محلی انجام شد. مقدار خوراک مصرفی، وزن بدن، ماندگاری، ضریب تبدیل غذایی، شاخص تولید و هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده در دوره 1 تا 42 روزگی محاسبه شد. در سن 42 روزگی، از سه پرنده به ازای هر تکرار به منظور شمارش تفریقی گلبول های سفید و نیز ارزیابی تیتر آنتی بادی در پاسخ به تزریق واکسن نیوکاسل و آنفلوآنزا خون گیری بهعملآمد. در این سن همچنین چهار پرنده از هر تکرار (نزدیک به میانگین وزن تکرار) کشتار شده و پس از توزین و پرکنی، درصد لاشه و وزن نسبی اجزای بدن (شامل: سینه، ران، گردن و پشت) و اندام ها (شامل: کبد، قلب، سنگدان، طحال، بورس فابریسیوس، کیسه صفرا، پیش معده) و نیز چربی حفره بطنی محاسبه شد.
نتایج: افزودن محرک های رشد گیاهی مورد ارزیابی به جیره سبب بهبود معنی دار وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی در سن 42 روزگی در مقایسه با گروه شاهد شد (P<0.05). درصد ماندگاری، شاخص تولید اروپایی و هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (P>0.05)؛ با این حال افزودن نوی هرب®، نوی گرو® و نوی هرب پلاس® به جیره، هزینه خوراک را به ترتیب به میزان 4/8، 4/1 و 2/7 درصد در مقایسه با گروه شاهد و به میزان 3/5، 2/8 و 1/4 درصد در مقایسه با گروه مصرف کننده ویرجینیامایسین کاهش داد. از میان صفاتی همچون وزن نسبی لاشه، اجزای بدن و اندام ها، تنها وزن نسبی چربی حفره بطنی به دنبال افزودن محرک های رشد گیاهی مورد ارزیابی به جیره کاهش معنی داری را نشان داد (P<0.05). در عین حال، تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر درصد هتروفیل، درصد لنفوسیت، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و تیتر آنتی بادی در پاسخ به تزریق واکسن نیوکاسل و آنفلوآنزا نداشتند (P>0.05).
نتیجه گیری: بر اساس این نتایج، محرک های رشد گیاهی مورد ارزیابی توانستند با بهبود عملکرد جوجه های گوشتی در عین کاهش عددی هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده، جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک محرک رشد باشند.
Effects of three types of plant growth promoter on performance, carcass characteristics and immune responses of broiler chickens
نویسندگان [English]
Amir Hossein Alizadeh Ghamsari1؛ - -2
1Research associate, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO),
2-Research Professor, Department of Animal and Poultry Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]
Background and objectives: Considering the limitations of using growth-promoting antibiotics due to the emergence of antibiotic resistance, in recent decades, the usage of plant growth promoters in the livestock and poultry industry has received special attention because of the beneficial effects on growth, immunity and physiological status of animal. It seems that with the aid of new technologies (such as nanoencapsulation) the consumption of plant essential oils in commercial products can be made economical and while improving performance, feed cost can also be reduced. So this experiment was conducted in order to investigate the effects of three commercial plant growth promoters on performance, feed cost per kilogram of live body weight, carcass characteristics and immune responses of broiler chickens.
Methodology: Six hundred day-old Ross 308 broiler chickens (a mixture of two sexes with equal proportion) were used in a completely randomized design with five treatments and four replicates of 30 birds. Experimental treatments included: 1) control diet (no additive), 2) diet containing Virginiamycin (100 g per ton of feed) as a positive control and 3 to 5) diets containing Novi-Herb®, Novi-Grow® and Novi-Herb+® (each was at the rate of 100 grams per ton of feed). Novi-Herb® contained essential oils of thyme (Thymus Vulgaris), ajwain (Trachyspermum ammi), oregano (Origanum vulgare) and nanocapsulated form of chitosan, and Novi-Grow® contained organic acids (lactic acid, formic acid), prebiotics (lactose + yeast cell wall) and some plant compounds included: garlic powder (Allium sativum), turmeric powder (Curcuma longa) and cinnamon powder (Cinnamomum verum). Novi- Herb+® contained essential oils of lemon (Citrus limon) and yeast cell wall as well as other ingredients found in Novi-Herb®. The vaccination program was carried out according to the recommendation of the local veterinarian. Feed intake, body weight, liveability, feed conversion ratio, production index and the cost of feed per kilogram of live body weight were calculated in the period of 1 to 42 days. At the age of 42 days, blood sampling was performed from three birds per replicate in order to differentially count white blood cells and also to evaluate the antibody titer against Newcastle and Influenza vaccine injection. At this age, four birds from each replicate (close to the average weight of the replicate) were killed and after weighing and stuffing, the carcass percentage and the relative weight of the body components (including: breast, thigh, neck and back) and organs (including: liver, heart, gizzard, spleen, bursa of Fabricius, gall bladder, proventriculus) and abdominal fat were calculated.
Results: Dietary addition of evaluated plant growth promoters resulted in a significant improvement in body weight and feed conversion ratio at the age of 42 days compared to the control group (P<0.05). Liveability percentage, European production index and feed cost per kilogram of live weight were not affected by the experimental treatments (P>0.05); however, dietary supplementation of Novi-Herb®, Novi-Grow® and Novi-Herb+®, reduced the cost of feed by 4.8, 4.1 and 2.7 percentage, respectively, in comparison with the control group and by 3.5, 2.8 and 1.4 percentage in comparison with the Virginiamycin group. Among traits such as the relative weight of the carcass, body components and organs, only the relative weight of abdominal fat showed a significant decrease following the dietary inclusion of the evaluated plant growth promoters (P<0.05). Meanwhile, dietary treatments had no significant effect on the percentage of heterophil, lymphocyte, heterophil to lymphocyte ratio and antibody titer in response to the injection of Newcastle and Influenza vaccines (P>0.05).
Conclusion: Based on these results, the evaluated plant growth promoters could be suitable alternatives to antibiotic growth promoter by improving the performance of broiler chickens while numerical reduction of feed cost per kilogram of live body weight.