1بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3موسسه علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
این آزمایش با هدف سیلوکردن چغندر علوفهای و بررسی ویژگیهای سیلاژی و تعیین ارزش تغذیهای آن در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار، اجرا شد. تیمار اول: 100 درصد چغندر علوفهای، تیمار دوم: 90 درصد چغندرعلوفهای+10 درصد کاه گندم، تیمار سوم: 90درصد چغندر علوفهای+10 درصد کاه لوبیا، تیمار چهارم: 90 درصد چغندرعلوفهای+ 10 درصد پیت نیشکر بود. مخلوط مربوط به هر تیمار به مقدار 10 کیلوگرم تهیه و در کیسههای پلاستیکی فشرده و 45 روزدر دمای oc15 نگهداری شدند. بالاترین مقدار اسیدیته (pH) در سیلاژ 90 درصد چغندر علوفهای+10 درصد کاه لوبیا و کمترین آن در سیلاژ 100 درصد چغندر علوفهای بود (0.05>P). بالاترین مقدار پروتئین خام و نیتروزن آمونیاکی در سیلاژ 100 درصد چغندر علوفهای به ترتیب 14/29 درصد و 90/88 میلیمول در لیتر و کمترین آن در تیمار سیلاژ 90 درصد چغندرعلوفهای+10 درصد پیت نیشکر به مقدار ۷/۷ درصد و 58/56 میلی مول در لیتر بدست آمد (0.05>P). بیشترین میزان کربوهیدراتهای محلول در سیلاژ 100 درصد چغندر علوفهای 22/74 درصد و کمترین آن در سیلاژ مخلوط 90 درصد چغندر علوفهای+10 درصد کاه لوبیا به میزان 8/25 درصد بود (0.05>P). بالاترین مقدار اسید استیک در سیلاژ مخلوط 90 درصد چغندر علوفهای+10 درصد کاه لوبیا به مقدار 13/01 مشاهده گردید. مقدار اسید لاکتیک در بین تیمارها معنیدار نشد. بالاترین مقدار ظرفیت بافری در تیمارهای سیلاژ مخلوط 90 درصد چغندر علوفهای+10 درصد کاه لوبیا و 90 درصد چغندرعلوفهای+10 درصد پیت نیشکر بود (0.05>P). پایداری هوازی سیلاژ چغندرعلوفهای خالص کمتر از سایر تیمارها بود. سیلو کردن چغندرعلوفهای خالص امکان پذیر میباشد و افزودن 10 درصد علوفههای خشبی همانند کاه گندم، کاه لوبیا و پیت نیشکر که ضمن جلوگیری از اتلاف شیرابهای، در افزایش ماندگاری این سیلاژ نقش مثبتی دارد، قابل توصیه می باشد.
Effect of three different roughages additives on the silage characteristics of fodder beet (Beta vulgaris L.)
نویسندگان [English]
Alireza Chegeni1؛ Mehdi Sadeghi-shoae2؛ behrouz Yarahmadi1؛ alireza aghashahi3
1Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO,
2Assistant professor of Sugar Beet Seed Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
3Animal Science Research Institute of Iran
چکیده [English]
This research was carried out to study theaddition effects of three different roughages on the nutritive value and silage characteristics of ensiling fodder beet using a CRD experiment with four treatments and five replications including: 1) FB: 100% fodder beet, 2) WSFB: 90% fodder beet+10% wheat straw, 3) BSFB: 90% fodder beet+10% bean straw, 4) PFB: 90% fodder beet+10% sugarcane pith. The material of each treatment were prepared and ensiled in plastic bags and kept at 15°C ambient for 45 days. The highest pH value was found in fodder beet silage contained bean straw (4.24) and the lowest pH was 3.85 in the fodder beet silage without additives (P<0.05). The highest values of DM, NDF and ADF were found in fodder beet silage with wheat straw and the lowest in pure fodder beet silage (P<0.05). The highest CP and Ammonia-N in pure fodder beet silage was 14.29%, 90.88mmol/l, respectively, and the lowest amounts (7.7% and 58.56 mmol/l) were found in the fodder beet silage with sugarcane pith (P<0.05). The highest soluble carbohydrates were 0.74% in the pure fodder beet silage and the lowest was 8.25% in fodder beet silage with bean straw (P<0.05). The highest acetic acid was observed (13.01) in fodder beet silage with bean straw. The lactic acid was not significant among the treatments. The highest amounts of buffering capacity were obtained in fodder beet silage with bean straw and pith (P<0.05). The aerobic stability was lower in pure fodder beet silage than other treatments. Ensiling fodder beet is possible, and adding roughages (wheat straw, been straw or sugarcane pith) can play a positive role in increasing the durability of this silage.