شرافتی, عبدالحمید, اسکندری تربقان, مهرنوش, حسینی فرد, سید جواد. (1403). بررسی اثرات محلولپاشی غذایی در زمانهای مختلف بر رشد رویشی و عملکرد پسته رقم بادامی سفید (Pistacia vera Cv. Badami-Sefid). سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(1), 109-120. doi: 10.22092/rhsj.2025.366805.1105
عبدالحمید شرافتی; مهرنوش اسکندری تربقان; سید جواد حسینی فرد. "بررسی اثرات محلولپاشی غذایی در زمانهای مختلف بر رشد رویشی و عملکرد پسته رقم بادامی سفید (Pistacia vera Cv. Badami-Sefid)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 3, 1, 1403, 109-120. doi: 10.22092/rhsj.2025.366805.1105
شرافتی, عبدالحمید, اسکندری تربقان, مهرنوش, حسینی فرد, سید جواد. (1403). 'بررسی اثرات محلولپاشی غذایی در زمانهای مختلف بر رشد رویشی و عملکرد پسته رقم بادامی سفید (Pistacia vera Cv. Badami-Sefid)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(1), pp. 109-120. doi: 10.22092/rhsj.2025.366805.1105
شرافتی, عبدالحمید, اسکندری تربقان, مهرنوش, حسینی فرد, سید جواد. بررسی اثرات محلولپاشی غذایی در زمانهای مختلف بر رشد رویشی و عملکرد پسته رقم بادامی سفید (Pistacia vera Cv. Badami-Sefid). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; 3(1): 109-120. doi: 10.22092/rhsj.2025.366805.1105
بررسی اثرات محلولپاشی غذایی در زمانهای مختلف بر رشد رویشی و عملکرد پسته رقم بادامی سفید (Pistacia vera Cv. Badami-Sefid)
1مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی – باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
2محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ مشهد/ ایران
3پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی نقش عناصر غذایی بر صفات رویشی و میوهدهی پسته (Pistacia vera L.) رقم بادامی سفید انجام شد. برای اجرای آن از 4 ترکیب کودی در 5 تیمار شامل 1-ترکیب فروتست+کود کامل عناصر غذایی+ کود کلسیم و کود پتاسیم، 2- تیمار اول منهای کود پتاسیم، 3- تیمار اول منهای کود پتاسیم و کود کلسیم، 4- فروتست به تنهایی و 5- شاهد شامل اسید بوریک، اوره و سولفات روی هر کدام به نسبت 5 در هزار در 5 تکرار (هر تکرار یک درخت)، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بر روی درختان 10 ساله رقم بادامی سفید در ایستگاه تحقیقات پسته خراسان رضوی (1401-1399) اجرا شد. مهمترین صفات شامل طول و قطر شاخه انتهایی، تعداد جوانه گل و درصد ریزش جوانه گل، تعداد میوه در خوشه، درصد پوکی، اونس و عملکرد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمارها بر درصد تشکیل میوه، اونس، درصد خندانی، درصد جوانه گل ریزشی، میانگین قطر شاخه انتهایی، وزن تر میوه در سطح 1 درصد معنیدار بودند. بیشترین درصد خندانی میوه با 95 درصد در تیمار شماره 2 و کم-ترین با 20/83 درصد در تیمار شاهد بدست آمد. همچنین درصد پوکی در تیمار شماره 2 با 90/25 درصد حداقل بود. بیشترین وزن خشک میوه (اونس 33) در تیمار شماره 1 بدست آمد. تیمار شماره 1 با 5/9 کیلوگرم میوه تر و تیمار شاهد با 05/8 کیلوگرم در درخت به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد را داشتند. در مجموع تیمار شماره 1 حدود 15 درصد بیشتر از تیمار شاهد موجب افزایش عملکرد شد.
1Instructor, Horticulture Crops Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
2Researcher, Soil and Water Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
3Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agriculture Research Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
چکیده [English]
This experiment was conducted with the aim of investigating the role of nutritional elements on the vegetative and bearing traits of pistachio (Pistacia vera L.) of the Badami-sefid cultivar. For its implementation, 4 fertilizer combinations were used in 5 treatments, including 1-fruit set combination + complete nutrient elements fertilizer + calcium and potassium fertilizer, 2- the first treatment minus potassium fertilizer, 3- the first treatment minus potassium and calcium fertilizer, 4- fruit set alone and 5- control (including boric acid, urea and zinc sulfate at a ratio of 5 per thousand each( in 5 replication (each replication including one tree), in a randomized complete blocks design (RCBD) on 10-year-old Badami-sefid pistachio trees in the orchard of Khorasan Razavi Pistachio Research Station (2021-2023) in Faizabad. The most important traits include the length and diameter of the terminal shoot, the number of flower buds and the percentage of flower bud's abscission in the terminal shoot, the number of fruits in the cluster, the percentage of blank, fruit weight, and yield were measured. The results showed that the shoot treatments were significant on the traits of fruit formation percentage, hull percentage, pistachio ounce, splitting percentage, flower buds percentage, average terminal shoot diameter, and fruit fresh weight (P≤0.01). The highest splitting percentage was obtained at 95% in treatment No. 2 and in the first year and the lowest at 83.2% in the control treatment of the second year. Also, the percentage of blank in treatment No. 2 was the minimum at 25.90. The highest dry weight of the fruit (33 ounces) was obtained in treatment No. 1 with 9.5 kg/tree fresh fruit and control treatment with 8.05 kg/tree had the highest and lowest yield, respectively. In total, treatment No. 1 increased the yield about 15% more than the control treatment.
کلیدواژهها [English]
"Nutrient elements؛ Fruit blank, ؛ Fruit splitting؛ Branch diameter؛, Yield
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 7
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 5
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب