خطیبی, سید محمد رضا, زرقی, حیدر, گلیان, ابوالقاسم, حسن آبادی, احمد. (1404). اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف روغن سویا بر عملکرد، شاخصهای کمی و کیفی تخممرغ و فراسنجههای سرم خون در مرغهای تخمگذار. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/asj.2024.366482.2408
سید محمد رضا خطیبی; حیدر زرقی; ابوالقاسم گلیان; احمد حسن آبادی. "اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف روغن سویا بر عملکرد، شاخصهای کمی و کیفی تخممرغ و فراسنجههای سرم خون در مرغهای تخمگذار". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1404, -. doi: 10.22092/asj.2024.366482.2408
خطیبی, سید محمد رضا, زرقی, حیدر, گلیان, ابوالقاسم, حسن آبادی, احمد. (1404). 'اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف روغن سویا بر عملکرد، شاخصهای کمی و کیفی تخممرغ و فراسنجههای سرم خون در مرغهای تخمگذار', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/asj.2024.366482.2408
خطیبی, سید محمد رضا, زرقی, حیدر, گلیان, ابوالقاسم, حسن آبادی, احمد. اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف روغن سویا بر عملکرد، شاخصهای کمی و کیفی تخممرغ و فراسنجههای سرم خون در مرغهای تخمگذار. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; (): -. doi: 10.22092/asj.2024.366482.2408
اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف روغن سویا بر عملکرد، شاخصهای کمی و کیفی تخممرغ و فراسنجههای سرم خون در مرغهای تخمگذار
2گروه علوم دامی- دانشکده کشاوری- دانشگاه فردوسی مشهد
3گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
بمنظور بررسی اثر سطح روغن سویا و لیزوفسفولیپید (LPL) در جیره بر پایه گندم بر شاخصهای عملکردتولیدی، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای سرم خون مرغهای تخمگذار، آزمایشی با استفاده از 648 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین W-36 در دامنه سنی 120-113 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چیدمان فاکتوریل 2×3، 6 گروه آزمایشی با 6 تکرار و 18 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. گروههای آزمایشی شامل افزودن سه سطح (صفر، 1.5 و 3%) روغنسویا و دو سطح (صفر و 0.05%) LPL به جیره بودند. در پاسخ به افزایش سطح روغن جیره؛ تولید توده تخم مرغ، میانگین وزن، وزن مخصوص، ماده خشک و پروتئین خام محتوای (زرده و کل بدون پوسته) تخم مرغ با روند درجه دوم تغییر یافت. بطوریکه پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 1.5% روغن شاخصهای فوق بالاترین مقدار را داشتند. ضریب تبدیل خوراک و غلظت فسفر سرم خون با روند خطی کاهش، وزن پوسته و تراکم پوسته و غلظت تری گلیسرید و کلسترول سرم خون با روند خطی افزایش یافت. افزون LPL به جیره باعث کاهش مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن پوسته تخم مرغ و غلظت فسفر سرم خون شد. در شرایط تغذیه شده با جیرههای حاوی LPL، بهبود ضریب تبدیل خوراک در پاسخ به افزایش سطح روغن جیره موثرتر بود. نتیجه کلی اینکه؛ افزودن روغن گیاهی در سطح 1.5% به جیره مرغهای تخمگذار بر پایه گندم باعث بهبود شاخصهای عملکردی و کیفیت تخم مرغ میشود. بعلاوه افزودن LPL به جیره دارای اثر هم افزایی مثبت با سطح روغن جیره است.
Effect of lysophospholipid supplementation in wheat-based diets containing different levels of soybean oil on performance, egg quality and blood metabolites of laying hens
نویسندگان [English]
Seyed Mohammad Reza Khatibi1؛ Heydar Zarghi2؛ Abolghasem Golian3؛ Ahmad Hassan Abadi4
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
4Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]
In order to investigate the effect of soybean oil and lysophospholipid (LPL) in wheat-based diet on production performance, egg quality and blood serum parameters of laying hens, experiment with the number of 648 Hy-line W-36 laying hens during 113-120 weeks of age as factorial 3×2 in the form of randomized complete block design, with 6 treatments, 6 replications and 18 birds per each replication done. The experimental treatments included three levels (zero, 1.5 and 3%) of soybean oil in the diet with (0.05%) and without adding LPL to the diet. In response by increasing the oil level; egg mass, average weight, specific weight, dry matter and crude protein content (yolk and total without shell) of eggs changed quadratically. So that the birds fed with diet containing 1.5% of oil, had the highest numerical value on above indicators. Feed conversion ratio and blood serum phosphorus concentration decreased linearly. Shell weight, shell density, triglyceride and cholesterol concentrations increased linearly. Addition of LPL to the diet decreased daily feed intake, feed conversion ratio and increased shell weight and blood serum phosphorus. Feeding diets containing LPL was more effective in improving the feed conversion ratio in response to increasing the level of dietary oil. The general result is that; Adding vegetable oil at the level of 1.5% to the diet of wheat-based laying hens improves performance indicators and egg quality furthermore, the addition of LPL to the diet has a positive synergistic effect on the oil level of the diet.