گلعلی پور, یونس. (1404). استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(بهار و تابستان 1404), 1-9.
یونس گلعلی پور. "استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, بهار و تابستان 1404, 1404, 1-9.
گلعلی پور, یونس. (1404). 'استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(بهار و تابستان 1404), pp. 1-9.
گلعلی پور, یونس. استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1404; 8(بهار و تابستان 1404): 1-9.
استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت، ایران
چکیده
آنتیاکسیدانها کاربردهای مختلفی در صنایع شیلاتی دارند. از جمله میتوان به افزودن آنها به جیره غذایی ماهیان برای افزایش مدت ماندگاری آنها، فرآوری فیله، گوشت ماهیان و غیره اشاره نمود. آنتیاکسیدانها مواد شیمیایی هستند که از موجود زنده در مقابل تأثیر منفی رادیکالهای آزاد حفاظت نموده، و برای جلوگیری از بروز مشکلات اکسیداسیون در جیرهها استفاده میشوند. یک مولکول آنتیاکسیدانی قادر به کند کردن یا جلوگیری از اکسیداسیون بوده، و عمدتاً به عنوان کاهشدهنده استرس در تغذیه ماهی و همچنین برای جلوگیری از فساد چربی در جیره غذایی ماهی استفاده میشود. اصطلاح "آنتیاکسیدان" عمدتاً برای دو گروه مختلف از مواد مورد استفاده قرار میگیرند. مواد شیمیایی صنعتی که برای جلوگیری از اکسیداسیون به محصولات غذایی افزوده شده، و مواد شیمیایی طبیعی که در بافتهای بدن و مواد غذایی یافت شده، و اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. آنتیاکسیدانهای طبیعی گروه وسیعی از ترکیبات (مانند روغنها، عصارهها و ویتامینهای A، C، E و غیره) هستند که اغلب به گیاهان تعلق داشته، و بعنوان محصولات فرعی کشاورزی محسوب میشوند. آنتیاکسیدانهای مصنوعی مانند بوتیل هیدروکسی آنیزول (BHA)، بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) و اتوکسیکوئین (EQ) برای کنترل فساد در فرآوردههای غذایی به کار میروند. استفاده از آنتیاکسیدانهای مصنوعی سبب برخی عوارض کبدی در بعضی از آبزیان مانند میگو میگردد. در حالیکه استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی اثرات مضری بر رشد و شاخصهای خونی در ماهی نداشته است. افزودن روغن زیتون به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی به میزان 3 درصد و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) به عنوان یک آنتیاکسیدان مصنوعی به میزان 100 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره غذایی تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus)، و افزودن آنتیاکسیدان مصنوعی آستازانتین به میزان 40 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره غذایی برخی از ماهیان خاویاری توصیه شده است. استفاده از آنتیاکسیدان طبیعی اسید اسکوربیک به میزان 5/0 درصد برای افزایش ماندگاری فیله منجمد بستهبندی شده تحت خلاء تاسماهی ایرانی پیشنهاد شده است. به دلیل اثرات سودمند آنتیاکسیدانهای طبیعی بر سلامت ماهی و انسان، بهتر است از آنتیاکسیدانهای طبیعی بعنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای مصنوعی در صنعت آبزیپروری بویژه ماهیان خاویاری استفاده شود.
The use of antioxidant compounds in fish nutrition and product preservation with emphasis on sturgeon
نویسندگان [English]
younes golalipour
International Sturgeon Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran
چکیده [English]
Antioxidants have various applications in the fisheries industry. These include adding them to fish diets to increase their shelf life, processing fish fillets and meat, etc. Antioxidants are chemicals matters that protect living organisms against the negative effects of free radicals, and are used to prevent oxidation problems in diets. An antioxidant molecule is able to slow down or prevent oxidation and is mainly used as a stress reducer in fish nutrition and also to prevent fat spoilage in fish diets. The term "antioxidant" is mainly used for two different groups of substances. Industrial chemicals that are added to food products to prevent oxidation, and natural chemicals found in body tissues and foods that have beneficial effects on health. Natural antioxidants are a broad group of compounds (such as oils, extracts, and vitamins A, C, E, etc.) that often belong to plants and are considered agricultural by-products. Synthetic antioxidants such as butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), and ethoxyquin (EQ) are used to control spoilage in food products. The use of synthetic antioxidants causes some liver disasters in some aquatic animals such as shrimp. While the use of natural antioxidants has not any harmful effects on growth and blood indices in fish. Adding the natural antioxidant olive oil at a rate of 3% of the diet in Acipenser persicus, and the synthetic antioxidant astaxanthin at a rate of 40 mg per kg of sturgeon diet was ordered. Adding butylhydroxytoluene (BHT) at a rate of 100 mg per kg of diet has been recommended in Acipenser persicus. The use of natural antioxidant ascorbic acid at a concentration of 0.5% has been suggested to increase the shelf life of vacuum-packed frozen Iranian sturgeon fillets. Due to the beneficial effects of natural antioxidants on fish and human health, it is better to use natural antioxidants as an alternative to synthetic antioxidants in the aquaculture industry, especially sturgeon.