3دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
چکیده
آزمایش به منظور تأثیر جیره های مکمل شده با اسیدهای آمینه کریستاله بر سودمندی نسبی اقتصادی در عملکرد تولیدی جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 576 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 (مخلوط دو جنس)، در یک آزمایش فاکتوریل 4×2 با دو جیره آزمایشی (کیفیت بالا و پایین پروتئین) و چهار سطح اسیدهای آمینه کریستاله (سطح نیاز (توصیه شده)، بدون اسیدهای آمینه کریستاله مکمل شده، (سطوح 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیاز) در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با هشت تیمار، شش تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیاز (توصیه شده)، به جیرههای حاوی کنجاله کلزا و گندم (منبع پروتئین با کیفیت پایین) سبب افزایش عملکرد (0001/0P<) شد. با توجه به نتایج این مطالعه، استفاده از اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح بالاتر از نیاز پرنده بهخصوص در جیرههای غذایی با کیفیت بالا مانند (کنجاله سویا و ذرت) تأثیری بر عملکرد جوجههای گوشتی ندارد و قابل توصیه نمیباشد. همچنین از لحاظ سودمندی نسبی اقتصادی بیشترین هزینه خوراک مصرفی، هزینه خوراک مصرفی نسبت به وزن زنده بدن و سود ناخالص مربوط به تیمار های آزمایشی مکمل شده با اسیدهای آمینه کریستاله است.
Relative Economic Benefit of Using Crystalline Amino Acids in Broiler Chicken Production Performance
نویسندگان [English]
shahab ghazi2؛ vajihe nikoofard3؛
2Faculty of Agriculture, University of Razi
3Ph.D., Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]
The experiment was conducted to investigate the effect of diets supplemented with crystalline amino acids on the relative economic benefit in the production performance of broiler chickens. For this purpose, 576 Ross 308 broiler chickens (mixed sexes) were used in a 4x2 factorial experiment with two experimental diets (high and low protein quality) and four levels of crystalline amino acids (recommended levels), without supplemented crystalline amino acids (levels 10 and 15 percent above the required level). A completely randomized design with eight treatments, six replications, and 12 chickens per replication was conducted. The results of this study showed that adding crystalline amino acids at levels 10 and 15 percent above the required level (recommended) to diets containing rapeseed and wheat meal (low quality protein source) increased performance (P<0.0001). According to the results of this study, the use of crystalline amino acids at levels higher than the bird's requirement, especially in high quality diets such as (soybean meal and corn), had no effect on the performance of broiler chickens and was not recommended. Also, in terms of relative economic profitability, the highest feed cost, feed cost per live body weight, and gross profit were related to experimental treatments supplemented with crystalline amino acids.