2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
3دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
پایداری علفکشهای سولفونیلاوره در خاک ممکن است به گیاهان بعدی در تناوب خسارت وارد نماید. بدین منظور پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار برای بررسی اثر باقیمانده سولفوسولفورون بر رشد و عملکرد پیاز در سال زراعی 98-1397 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. فاکتورها شامل دُز سولفوسولفورون (صفر، 25، 50، 75، 100، 125 و 150 گرم در هکتار) و تداخل علفهرز (وجین و عدم وجین) بودند. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش دُز به مقادیر بالاتر از 75 گرم در هکتار، وزن خشک علفهایهرز به شدت کاهش یافت بهطوریکه در دُز 150 گرم در هکتار، این کاهش به 43 درصد در مقایسه با شاهد رسید. تعداد برگ و وزن خشک اندام هوایی پیاز به ترتیب در دُزهای 25 و 75 گرم در هکتار یا بیشتر، در هر دو شرایط وجین و عدم وجین به میزان قابل توجهی نسبت به گیاهان بدون تیمار کاهش یافت. در مقایسه با گیاهان بدون کاربرد تیمار در دُز 150 گرم در هکتار، عملکرد سوخ پیاز 87 درصد کاهش یافت. با توجه به اینکه این علفکش در دُزهای پایین نیز در کنترل علفهایهرز مؤثر بوده، میتوان از دُزهای 25 و 50 گرم در هکتار در گیاهانی مانند گوجه فرنگی در اواسط تابستان استفاده کرد بهطوری که هم باعث کنترل علفهرز شود و هم باقیمانده آن تا زمان کشت پیاز از بین رفته و محدودیتی برای کاشت این گیاه ایجاد ننماید.
Evaluation of the sensitivity of edible onion (Allium cepa L.) to sulfosulfuron soil residue in Zanjan
نویسندگان [English]
bahram Javid2؛ Marjan Diyanat3؛
2Department of Plant Production & Genetics, Faculty of Agriculture,
University of Zanjan, Iran
3Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Sulfonylurea herbicides' soil persistence can harm subsequent crops in rotation. A factorial experiment (randomized complete block design, three replications) studied sulfosulfuron's soil residual effects on onion growth and yield during the 2019 growing season at the Research Farm of University of Zanjan. Treatments comprised sulfosulfuron doses (0, 25, 50, 75, 100, 125, and 150 g ha⁻¹) and weeding (weeded/unweeded). Measured parameters included weed density and dry weight, crop plant height, density, leaf count, stem fresh/ dry weight, and onion total yield. Results showed weed dry weight decreased sharply at doses >75 g ha⁻¹, with a 43% reduction at 150 g ha⁻¹. Onion leaf count and stem dry weight declined significantly at ≥25 g ha⁻¹ under both weeding regimes, while tuber yield decreased 87% at 150 g ha⁻¹ versus control. Since low doses (25–50 g ha⁻¹) effectively suppress weeds, their application of lower dosages in summer crops like tomato could balance weed control and minimize residual impacts on subsequent onion cultivation.
کلیدواژهها [English]
Sulfosulfuron, Yield, Weeding, Weed dry weight
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 3
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب