1استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.
2دانشیار بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران.
چکیده
بهمنظور تعیین آستانه تحمل به شوری و شیب کاهش عملکرد در برخی از پروونانسهای انتخابی پده، پژوهشی بهصورت طرح اسپیلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با فاکتور اصلی شوری خاک در پنج سطح، (2/80،5/96، 9/47، 13/20 و 16/7 دسیزیمنس بر متر)، و فاکتور فرعی پرووناسهای پده و هیبرید مفید در 13 سطح، (یزد یک، یزد دو، حمیدیه، اصفهان، دزفول، لرستان، کرمان، گرمسار، زابل، قرخلار، منجیل، گتوند و هیبرید مفید) و با سه تکرار در سالهای 1403-1401 در ایستگاه حسینآباد مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا شد. بر اساس نتایج به دست آمده، کمترین میزان آستانه تحمل به شوری در پروونانسکرمان، هیبرید مفید و پروونانس حمیدیه (بهترتیب 2/81 ، 2/89 و 3/76 دسیزیمنس بر متر)، مشاهده شد. نیز، بیشترین آستانه تحمل به شوری در پروونانسهای گرمسار و دزفول (بهترتیب 57/6 و 05/6 دسیزیمنس بر متر) بود. بیشترین مقدار شیب کاهش عملکرد به ازای افزایش هر دسیزیمنس بر متر در هیبرید مفید، پروونانسهای منجیل، گرمسار، کرمان و حمیدیه، (بهترتیب 8/19%، 7/42%، 7/15 %، 6/89% و6/80%)، مشاهده شد. در نقطه مقابل، کمترین شیب کاهش عملکرد به ازای افزایش هر واحد شوری، در پروونانسهای گتوند (4/53%)، اصفهان (4/57%)، قرخلار (4/88%)، زابل (5/16%) و دزفول (5/30%)، به دست آمد. کاهش 50 % عملکرد در پروونانسهای گتوند، قرخلار، دزفول، زابل، اصفهان و یزد یک به ترتیب در شوریهای 15/55، 15/51، 15/32، 15/27، 14/99 و 14/05دسیزیمنس بر متر بود. در مجموع، پروونانسهای گتوند، قرخلار، دزفول، زابل، اصفهان و یزد یک در گروه متحمل و هیبرید مفید، پروونانسهای حمیدیه و کرمان در گروه نیمه متحمل به شوری بودند. بنا براین، پروونانسهای دزفول، گتوند و زابل برای تولید چوب در شرایط شور توصیه میشوند.
Evaluation of Salinity Tolerance Threshold of 12 Selected Populus euphratica Oliv Provenances and Mofid Hybrid
(P. euphratica x P. Alba)
نویسندگان [English]
Ali Momenpour1؛ Hossein Parvizi1؛ Mohsen Calagari2؛ Amin Anagholi1
1Assistant Professor, National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
2Associate Professor, Research Division of Natural Resources, Yazd Agricultural and Natural Resource Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
چکیده [English]
In order to determine salinity tolerance threshold and yield decreases per unit increase of soil salinity in selected Populus euphratica Oliv provenances, a split plot experiment based on randomized complete block design (RCBD) with two factors of provenances in 13 types (1- Mofid hybrid (P. euphratica x P. alba), 2- Dezfoul, 3-Zabol, 4-Gotvand, 5-Lorestan, 6-Hamidiyeh, 7- Yazd 1, 8- Yazd 2, 9-Gharekhlar, 10-Kerman, 11-Garmsar, 12- Manjil, 13-Esfahn) and soil salinity at five levels (2.8, 5.96, 9.47, 13.2 and 16.47 dS.m-1). The study was performed with 3 replications during 2022-2024 at Hosein Abad Station, National Salinity Research Center, in 2023 and 2024. The results showed, the lowest salinity tolerance threshold was observed in Kerman (2.81 dS/m), Hamidiyeh (3.76 dS/m) provenances and Mofid hybrid (2.89 dS/m). On the contrary, the highest salinity tolerance threshold was observed in Garmsar (6.57 dS/m) and Dezful (6.05 dS/m) provenances, respectively. The highest yield reduction slope was observed in Mofid hybrid (8.19%), Manjil (7.42%), Garmsar (7.15%), Kerman (6.89%), and Hamidiyeh (6.80%), respectively. The lowest yield reduction slope was observed in Gotvand (4.53%), Esfahan (4.57%), Gharekhlar (4.88%), Zabol (5.16%) and Dezful (5.30%), respectively. Overall, the results showed that reduction in yield by 50% in Gotvand, Gharekhlar, Dezful, Zabol, Esfahan and Yazd 1, were observed at salinity levels of 15.55, 15.51, 15.32, 15.27, 14.99, and 14.05 dS/m, respectively. In general, Gotvand, Qarekhlar, Dezful, Zabol, Isfahan, and Yazd-1 provenances were classified as tolerant, whereas the Mofid Hybrid, Hamidiyeh, and Kerman provenances were classified as semi-tolerant to salinity. Therefore, considering the level of tolerance to salinity and other growth traits, the provenances of Dezful, Gotvand, and Zabol are recommended for wood production in saline conditions.
حیدری شریفآباد، حسین. 1380. گیاه و شوری. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. 76 صفحه.
مؤمنپور، علی، ایمانی، علی، بخشی، داود، و رنجبر، غلامحسن 1397. تعیین آستانه تحمل به شوری 11 رقم و پروونانس انتخابی بادام. مجلهپژوهش آب در کشاورزی. 32 (4)،صص. 529-541.
مؤمنپور، علی، ایمانی، علی، بخشی، داود، و حامد. رضایی. ارزیابی تحمل به شوری در برخی از ژنوتیپهای بادام پیوند شده روی پایه GF677 بر اساس صفات مورفولوژیک و فلورسانس کلروفیل. فرآیند و کارکرد گیاهی. 3 (10)،صص. 9-28.
مؤمنپور، علی، دهستانی اردکانی، مریم، سلطانی گردفرامرزی، ولی، راد، محمدهادی، وظیفهشناس، محمدرضا، آناقلی، امین، احمدی، فاطمه، و زهرا. جماعتی، 1399. تعیین آستانه تحمل شوری ژنوتیپهای مختلف انار. پژوهش آب در کشاورزی. 34 (1)،صص. 1-14. Doi: 22092/jwra.2020.121904
مؤمنپور، علی، سلطانی گردفرامرزی، ولی، پیراسته ﺍﻧﻮﺷﻪ، هادی، ﺭﺣﻴﻤﻴﺎﻥ، محمدحسن، راد، محمدهادی، پرویزی، حسین، و ﺷﻴﺮﺍﻥ تفتی، مهدی. 1404. ﻣﻌﺮﻓﻲ مناسبترین پروﻭﻧﺎﻧﺲﻫﺎﻱ ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮﺭﻱ گوﻧﻪ پده Populus euphratica Oliv بهمنظور کاربرد ﺩﺭ سامانههای ﺷﻮﺭﻭﺭﺯی. گزارش نهایی. نشریات سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی. 57 صفحه..
ولیپور، مژگان، کریمیان اقبال، مصطفی، ملکوتی، محمدجعفر، و خوشگفتارمنش، امیرحسین. 1387. روند توسعه شوری و تخریب اراضی کشاورزی در منطقه شمسآباد استان قم. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 12 (46)،صص. 691-683.
Calagari, M., Modirrahmati, A., Asadi, F., and Bagheri, R. 2010. Selection of superior trees of Populus euphratica Oliv. in the natural sites and establishment of collection for germplasm reservation. Final Report of Research Plan, Published by Research Institute of Forests and Rangelands of Iran, 84 p.
Calagari, M., Salehi Shanjani, P. and Banj Shafiei, S. 2017. Growth comparison of two poplar species (Populus alba and Populus euphratica) and their hybrid in the saline and non-saline soils. Journal of Plant Researches, 30 (1): 173-185.
Daneshvar, H.A., Modirrahmati, A.R. 2009. Effect of NaCl and CaCl2 on growth characteristics and ions accumulation in the leaves of four poplar genotypes. Iranian Journal of Forest and Poplar Research, 17 (2): 200-209.
Karimi, H.R., and Hasanpour, Z. 2014. Effects of salinity and water stress on growth and macro nutrients concentration of pomegranate (Punica granatum L.). Journal of Plant Nutrition. 37:1937-1951. https://doi.org/10.1080/01904167.2014.920363
Liu, C., Ming, Y., Xianbin, H., and Zhaohe, Y. 2018. Effects of salt stress on growth and physiological characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) cuttings. Pakistan Journal of Botany. 50 (2): 457-464.
Maas, E. V. 1990. Crop salt tolerance. pp. 262-303. In:K.K. Tanji (ed.) Agricultural Salinity Assessment and Management. ASCE. Publication. 619 pp.
Maas, E.V, and G.J, Hoffman. 1977. Crop salt tolerance: current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. 103: 115- 134.
Maas, E.V. and S.R. Grattan. 1999. Crop yield as affected by salinity. Agric. Drain. Agron. Monograph. 38: 55-107.
Mastrogiannidou, E., Chatzissavvidis, C., Antonopoulou, C., Tsabardoukas, V., Giannakoula, A., and Therios, I. 2016. Response of pomegranate cv. wonderful plants tο salinity. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 16 (3): 621-636.
Mohammadi, A., Calagari, M., Ladan-Moqaddam, A.R., and Mirakhori, R. 2013. Investigation on growth and physiological characteristics of Populus euphratica Oliv. Provenances at Garmsar Desert Station. Iranian Journal of Forest and Poplar Research, 21; 115-125.
Momenpour, A., and Imani, A. 2018. Evaluation of salinity tolerance in fourteen selected pistachio (Pistacia vera L.) cultivars. Advances in Horticultural Science. 32 (2): 249-264. DOI:13128/ahs-22261
Momenpour, A., Imani, A., Bakhshi, D., and Akbarpour, E. 2018. Evaluation of salinity tolerance of some selected almond genotypes budded on GF677 International Journal of Fruit Science. 18 (4): 410-435.
Okhovatian-Ardakani, A.R., Mehrabanian, M., Dehghani, F., and Akbarzadeh, A. 2010. Salt tolerance evaluation and relative comparison in cuttings of different pomegranate cultivars. Plant, Soil and Environment. 56 (4): 176-185.DOI:17221/158/2009-PSE
Szczerba, M.W., D. T. Britto, and H. J. Kronzucker. 2009. K+ transport in plants: physiology and molecular biology. Plant Physiology. 166: 447-466.
Szczerba, M.W., DT. Britto, KD. Balkos., and H. J. Kronzucker. 2008. NH4+ stimulated and -inhibited components of K+ transport in rice (Oryza sativa L.). Experimental Botany. 59: 3415–3423.DOI: 1016/j.jplph.2008.12.009
Van Genuchtan, M. Th. and G. J. Hoffman. 1984. Analysis of crop salt tolerance data. Soil Salinity under Irrigation- process and management. Ecological Studies 51, Springer-Verlag, N. Y. pp. 258-271.
Yadava, R.B. 1995. Effect of soil salinity and sodality on growth and mineral nutrition of some poplar clones. Indian Forester, 121(4): 283-288.
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 28
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 20
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب