1استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
2دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
ساکارز قابل استخراج چغندرقند تحت تاثیر خصوصیات شیمیایی و مکانیکی ریشه قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی تأثیر اندازه ریشه بر ویژگیهای مکانیکی (شامل مقاومت به برش و خاصیت ارتجاعی) و ساکارز قابل استحصال چغندرقند طی سه سال زراعی (99–۱۳۹7) بود که در یک آزمایش فاکتوریل (B×A) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با ده تکرار در کمالآباد کرج اجرا شد. چهار رقم تجارتی چغندرقند (فاکتور A) شامل IR1، IR2، IR3 و IR4 در سه گروه وزنی (فاکتور B) شامل: ریز (کمتر از نیم کیلوگرم (S))، متوسط (بین نیم تا یک کیلوگرم (M))، و درشت (بزرگتر از یک کیلوگرم (L)) بودند هر رقم در قطعه زمینی به ابعاد 150× 5 مترمربع کشت و برداشت آن در آبانماه انجام شد. 10 نمونه تصادفی شامل 50 ریشه بود که به سه گروه ریز، متوسط و درشت تقسیم شدند. از بین هر گروه ده ریشه تصادفی جهت تعیین خصوصیات مکانیکی و مابقی ریشههای هر گروه در 10 تکرار تعیین کیفیت شدند. مقاومت به برش و وضعیت ارتجاعی هر نمونه در سه قسمت طوقه، ریشه و دم با استفاده از دستگاه اینسترون اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فراوانی نسبی ریشهها در گروههای وزنی مختلف طی سه سال، برای اندازه ریز، متوسط و درشت به ترتیب در رقم IR1 49 % (ریز)، 39 % (متوسط) و 12 % (درشت)، رقم IR2 55 %، 34 % و 11 %، رقم IR3 32 %، 43 % و 25 % و رقم IR4 47 %، 37 % و 16 % بودند. نتایج نشان داد که قند قابل استحصال برای ریشههای درشت (07/12%) به طور معنیداری از قند قابل استحصال ریشههای با گروه وزنی متوسط (93/12%) و ریز (37/13%) کمتر بودند (p<0.01). بین وزن ریشه با صفات مقاومت به برش (R² = 0.18) و درصد قند قابل استحصال (R² = 0.12) همبستگی منفی مشاهده شد. اما رابطه معناداری میان وزن ریشه با وضعیت ارتجاعی ریشه مشاهده نشد (R² = 0.07). از نظر مقاومت به برش، ترتیب ارقام شامل< IR2< IR1< IR4 IR3 بود. بهطوری که رقم IR3 کمترین مقاومت به برش را نشان داد. ریشههای متوسط بهترین اندازه ریشه با درصد قند بیشتر نسبت به ریشههای درشت و مقاومت به برش کمتر نسبت به ریشه های ریز برخوردار بودند که موجب خلال پذیری و انتشار بهتر ساکارز در فرآیند دیفوزیون میشود. بنابراین توصیه میشود مدیریت کاشت و داشت مزرعه به نحوی باشد که میانگین وزن تک ریشه چغندرقند حدود یک کیلوگرم باشد.
Effect of Root Size on the Mechanical and Chemical Properties of Sugar Beet
نویسندگان [English]
Babak Babaee1؛ Valiallah Yosefabadi1؛ Mohammad Reza Mirzaei1؛ Parviz Fasahat2
1Assistant professor of Sugar Beet Seed Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2Associate Professor of Sugar Beet Seed Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]
Extractable sucrose content in sugar beet is influenced not only by chemical characteristics but also by the physical properties of the root. This study was conducted to evaluate the effect of root size on mechanical properties (including shear strength and elasticity) and chemical characteristics (extractable sucrose percentage) of sugar beet over three growing seasons (2018–2020). The experiment was carried out at the Sugar Beet Research Institute experimental farm located in Kamalabad, Karaj, using a factorial design (A × B) in a completely randomized design (CRD) with ten replications. Four commercial sugar beet cultivars (factor A: IR1, IR2, IR3, and IR4) were evaluated under three root weight categories (factor B): small (<0.5 kg, S), medium (0.5–1.0 kg, M), and large (>1.0 kg, L).
Each cultivar was grown in 150 × 5 m² plots, and in November, 10 random samples (each sample consisting of 50 roots) were harvested and classified into the three root size groups. Ten roots per each size group were randomly selected for measuring shear strength and elasticity, while the remaining roots were used to determine quality attributes in 10 replicates. Shear strength and elasticity were assessed at three sections of each root (crown, mid-root, and tip) using an INSTRON Hounsfield texture analyzer. he results showed that the average relative frequency of root size distribution over the three-year period was as follows: IR1 — 49% small, 39% medium, 12% large; IR2 — 55%, 34%, 11%; IR3 — 32%, 43%, 25%; and IR4 — 47%, 37%, 16%. Extractable sucrose content was significantly lower in large roots compared to medium and small roots (p < 0.01). Root weight was negatively correlated with shear strength (R² = 0.18) and extractable sucrose percentage (R² = 0.12), while no significant correlation was found between root weight and elasticity (R² = 0.07). In terms of shear strength, cultivar rankings were as follows: IR3 < IR2 < IR1 < IR4, with IR3 exhibiting the lowest resistance. Overall, medium-sized roots were identified as the optimal root size, combining higher sugar content compared with large roots and lower shear resistance compared with small roots, which facilitates slicing and improves sucrose diffusion during processing. It is therefore recommended that crop management practices be directed toward achieving an average single-root weight of approximately 1 kg.