1هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان
2عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3گروه علوم دامی، واحد گلپایگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گلپایگان، ایران
4هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهینشهر
چکیده
با هدف بررسی تأثیر استفاده از پودر خرما در جیره مرغهای تخمگذار، از 300 قطعه مرغ تخمگذار های-لاین W-36 در سن 40 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی و چهار تکرار (15 قطعه/تکرار) استفاده شد. جیرههای آزمایشی دارای سطوح انرژی و پروتئین یکسان بوده و گروههای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد، فاقد پودر خرما؛ 2 و 3) بهترتیب حاوی 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای هستهدار و 4 و 5) بهترتیب حاوی 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای فاقد هسته بودند. وجود هسته در ترکیب پودر خرما باعث افزایش نسبی درصد پروتئین خام و الیاف خام و کاهش نسبی انرژی قابل سوختوساز شد. استفاده از پودر خرمای هستهدار در هر دو سطح باعث کاهش معنیدار غلظت کلسترول هر گرم زرده شد و در سطح 5/7 درصد کاهش معنیدار غلظت کلسترول خون را سبب شد (05/0P<). وزن زرده در پاسخ به افزودن پودر خرمای هستهدار در هر دو سطح مورد بررسی کاهش یافت. وزن تخممرغ نیز متأثر از وجود سطوح 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای هستهدار یا 0/5 درصد پودر خرمای فاقد هسته کاهش یافت (05/0P<). مصرف پودر خرمای هستهدار کاهش معنیدار توده تخممرغ و افزایش معنیدار ضریب تبدیل غذایی را سبب شد (05/0P<). از نظر مقدار خوراک مصرفی و هزینه خوراک بهازای هر کیلوگرم تخممرغ تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی مشاهده نشد. بهطور کلی، علیرغم کاهش کلسترول تخممرغ، استفاده از پودر خرما، بهویژه نوع دارای هسته، با کاهش عملکرد تولیدی مرغهای تخمگذار همراه بوده و در بهبود بازده اقتصادی دوره پرورش نیز مؤثر واقع نشد.
1Faculty Member of Animal Science Research Department, Islamic Azad University, Golpayegan Branch
2Animal Science Research Department, Gilan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.
3Department of animal science, Golpayegan Branch, Islamic Azad University, Golpayegan, Iran
4Faculty Member of Animal Science Research Department, Islamic Azad University, Shahin Shahr Branch
چکیده [English]
To study the possibility of using date meal in laying hens diet, 300 Hy-line W-36 (40 weeks old) were used based on a completely randomized design consisting 5 treatments and 4 replications. The experimental diets were formulated with same energy and protein content, and the experimental treatments were: 1) control, without date meal; 2 and 3) 5.0 and 7.5% of date meal with pit, respectively; 4 and 5) 5.0 and 7.5% of date meal without pit, respectively. The presence of pit in the date meal resulted a relative increase in the percentage of crude protein and fiber and a relative decrease in the metabolizable energy of the product. The concentration of cholesterol in the yolk was significantly decreased by feeding both levels of date meal with pit and its concentration in the blood also was fell significantly by inclusion 7.5% date meal with pit (P<0.05). Hens fed diets containing date meal with pit exhibited significantly lower yolk weight (P<0.05) and egg weight was decreased due to the inclusion of date meal with pit in both levels or 5.0% date meal with without pit in the diet (P<0.05). Consumption of date meal with pit decreased egg mass and increased food conversion ratio significantly (P<0.05). Feed intake and the feed cost per kilogram of produced egg were not affected by treatments. Despite the reduction of egg cholesterol, using of date meal, especially with pit, negatively affected the laying hen’s performance and could not improve the economic efficiency of the rearing period.
کلیدواژهها [English]
Date waste, Cholesterol, Laying hens, Feed cost
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب