1دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان.
2استاد بخش مهندسی علوم دامی دانشگاه شهید باهنر کرمان.
3دانشیار بخش مهندسی علوم دامی دانشگاه شهید باهنر کرمان
4استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
هدف از انجام مطالعه، بررسی اثرات متقابل بین پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبهای (RUP) و نوع دانه کتان در جیره-های فلاشینگ میشها بر عملکرد تولیدمثلی و فعالیتهای تخمدانی بود. در این مطالعه 72 راس میش بلوچی دو تا سه ساله با تیمارهای آزمایشی تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1: شاهد بدون دانه کتان + 20 درصد RUP، 2: شاهد بدون دانه کتان + 40 درصد RUP، 3: 10 درصد دانه کتان سالم + 20 درصد RUP، 4: 10 درصد دانه کتان سالم + 40 درصد RUP، 5: 10 درصد دانه کتان اکسترودشده + 20 درصد RUP و 6: 10 درصد دانه کتان اکسترودشده + 40 درصد RUP بود. ماده خشک مصرفی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. نوع دانه کتان در 24 ساعت پیش از سیدربرداری سبب افزایش غلظت گلوکز، کلسترول و استروژن و 24 ساعت پس از سیدربرداری سبب افزایش غلظت گلوکز و استروژن و کاهش غلظت اوره خون میشها شد (05/0>P). در 24 ساعت پس از سیدربرداری، افزایش سطحRUP به 40 درصد سبب افزایش غلظت گلوکز و استروژن و کاهش غلظت اوره خون میشها شد (05/0>P). جیرههای دارای کتان اکسترودشده در هشت روز پس از قوچاندازی بالاترین غلظت پروژسترون و نهایتا نرخ برهدهی بالاتری در مقایسه با جیرههای شاهد داشتند (05/0>P). در نهایت، استفاده از دانه کتان (بهویژه، اکسترودشده) بهمیزان 10 درصد ماده خشک بههمراه 40 درصد RUP در جیرهفلاشینگ، بهطور سودمندی غلظت متابولیتها و هورمونهای مرتبط با عملکرد تولید مثلی بهویژه گلوکز، کلسترول، پروژسترون و استروژن را افزایش داده و درنتیجه عملکرد تولیدمثلی دام را بهبود میبخشد.
1Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
2Shahid Bahonar University of
Kerman
3Asscociate Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
4Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, 513-8795620, Mashhad, Iran.
چکیده [English]
The aim of this research was to investigate the interaction effect of ruminally undegradable protein (RUP) level and flaxseed type in flushing diets of ewes on reproductive performance and ovarian activity. Seventy-two Baluchi ewes (2-3 years old) were fed one of six experimental diets. The experimental diets were: 1) diet without flaxseed with 20% RUP; 2) diet without flaxseed with 40% RUP; 3) diet containing 10% whole flaxseed with 20% RUP; 4) diet containing10% whole flaxseed with 40% RUP; 5) diet containing 10% extruded flaxseed with 20% RUP and 6) diet containing10% extruded flaxseed with 40% RUP. Dry matter intake of ewes was not affected by experimental diets. Flaxseed type significantly increased glucose, cholesterol and estrogen concentrations in 24 h before removing CIDR, and 24 hours after removing CIDR, caused a significant increase in glucose and estrogen concentration and a significant decrease in blood urea concentration of ewes (P ≤ 0.05). Increasing RUP level to 40%, significantly increased glucose and estrogen and decreased urea concentrations of ewes in 24 hours after removing CIDR (P ≤ 0.05). The diets containing of extruded flaxseed showed the highest serum progesterone concentration in 8 days after mating and finally, higher lambing rates compared to control diets. Finally, the use of flaxseed (especially in extruded form) at 10%DM with 40% RUP in flushing diets, increased the metabolites and hormones concentration associated with reproductive performance, especially glucose, cholesterol, progesterone and estrogen, and thus improves the reproductive performance of the animal.