1دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3دانش آموخته کارشناس ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی کارآیی اسیدیفایر اپتوسید بر جمعیت باکتریهای بیماریزا، عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، غلظت کلسیم و فسفر سرم خون و هیستومورفومتری ژژنوم جوجههای گوشتی انجام شد. در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسیدیفایر اپتوسید علیه باکتریهای سالمونلا، اشرشیاکلای و کلستریدیوم پرفرجنس ارزیابی شد. آزمایش روی حیوان زنده (in vivo) با استفاده از 100 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه راس308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 2 تیمار شامل تغذیه با جیره شاهد (بدون اپتوسید) و تغذیه با جیره حاوی 0.1 درصد اپتوسید، 5 تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. نتایج MIC و MBC نشان داد، اسیدی فایر اپتوسید علیه باکتری های سالمونلا، اشرشیاکلای و کلستریدیوم پرفرجنس موثر است. افزودن اپتوسید به جیره جوجه های گوشتی باعث کاهش معنیدار وزن 10 روزگی و مصرف خوراک روزانه در دوره آغازین (10-2 روزگی) شد. اثر افزودن اپتوسید به جیره بر شاخصهای عملکرد رشد در دوره رشد (23-11 روزگی) معنیدار نبود. در دوره پایانی (42-24 روزگی) و کل دوره آزمایش (42-2 روزگی) افزودن اپتوسید به جیره باعث بهبود میانگین وزن پایان دوره، رشد روزانه، ضریب تبدیل خوراک، شاخص تولید و عملکرد اقتصادی شد. قابلیت هضم پروتئین و ارتفاع ویلیهای روده با افزودن اپتوسید به جیره افزایش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد، افزودن اسیدی فایر اپتوسید در سطح 0.1 درصد به جیره باعث بهبود عملکرد رشد، نمو و سلامت دستگاه گوارش جوجههای گوشتی میشود.
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
چکیده [English]
This study was conducted to evaluate antibacterial properties of Optocid acidifier against pathogenic bacteria, growth performance, nutrient digestibility, blood calcium and phosphorus concentrations, and intestinal histology of broiler chickens. In vitro coundition the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) of Optocid against pathogenic bacteria of poultry (Salmonella, Escherichia coli and Clostridium perfringens) were evaluated. In vivo stage, a total of 100 one-day-old male Ross-308 broiler chicks were allotted to a complete randomized design with 2 treatments, fed non-supplemented diet and fed diet containing 0.1% Optocid with 5 replications and 10 birds each. The results of MIC and MBC revealed that this product was effective against all three pathogenic bacteria. Dietary Optocid supplementation significantly decrease 10d live weight and daily feed intake in 2-10 day of age period. Dietary Optocid supplementation was not affect on growth performance traits in 11-23 day of age. During the finisher (24-42d) and the whole experimental (2-42d) periods the final live body weight, daily weight gain, feed conversion ratio, European production efficiency factor and economic performance improved as diet supplement by Optocid. Dietary Optocid supplementation increase protein digestibility, and intestinal villi height. It is concluded, dietary Optocid supplementation (0.1%) can be effective on growth performance, health and development of the digestive system in broiler chickens.