1معاونت پژوهش و فناوری، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری
2کارشناس مسئول کارگاه تکثیر، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری
چکیده
کاهش تلفات بچه ماهیان، بالابردن سرعت رشد و تولید بیشتر در واحد سطح یکی از اهداف تولیدکنندگان ماهیان خاویاری برای رسیدن به صرفه اقتصادی است. در همین راستا، مواد جاذب مختلف جهت کاهش هزینه تغذیه، بهبود کیفیـت غـذای فرموله شده مـصرفی، تاثیر بر سوخت و ساز چربی و پروتئین، بـه حـداقل رسـاندن زمـان غذاگیری و در نتیجه کاهش آلودگی آب، توسط محققان مورد استفاده قرار گرفته اسـت. بتائین، ال –کارنتین، ال-آلانین، ال-گلوتامیک اسید، ال-آرژنین، گلیسین و اینوزین به عنوان جاذب غذایی با عملکردهای فیزیولوژیکی بسیار مهم برای بسیاری از گونه های ماهی از جمله ماهیان خاویاری شناخته میشوند. به عنوان مثال، مشخص شده است که بتائین به تنهایی یا مخلوط با سایر مواد جاذب، تأثیر مثبتی بر روند رشد، تحریک گیرندههای بویایی و چشایی، ترمیم آسیبهای کبدی، تنظیم فشار اسمزی و تسهیل متابولیسم چربیها در ماهی دارد. ال-کارنتین یکی از مکملهایی است که با تاثیر بر متابولیسم لیپید به عنوان یک ناقل فعال، باعث افزایش اکسیداسیون چربی و صرفهجویی در مصرف پروتئین شده، در نهایت باعث تولید گوشت با میزان چربی کم و با کیفیت بالا شده و رشد را بهبود می بخشد. به طور مشابه، ال-آلانین و ال-گلوتامیک اسید میتوانند به راحتی وارد چرخه اسید سیتریک شده و برای تامین انرژی در ماهی و لارو ماهی استفاده شوند. علاوه بر این، ال-آرژنین یک اسید آمینه ضروری برای ماهی، گلیسین یک ترکیب مهم از کلاژن و الاستین و اینوزین یک نوکلئوزید (مجموعه قند پنج کربنه و باز آلی) بوده و دارای فعالیت ویتامین در بسیاری از گونههای ماهی است. در این مقاله مروری، تلاش گردیده تا اطلاعاتی در مورد برخی جاذبهای غذایی، ماده موثره و دستورالعمل استفاده از آنها در جیره غذایی ماهیان خاویاری ارائه گردد.
The significance of incorporating food attractants into formulated sturgeon diet
نویسندگان [English]
Mahmoud Mohseni1؛ Reza Ghorbani Vaghei2
1Fish Nutrient Expert
2International Sturgeon Research Center
چکیده [English]
Reducing juvenile losses, enhancing growth rates, and maximizing production per unit area are key objectives for sturgeon producers aiming to achieve economic efficiency. In this context, researchers have employed various absorbent materials to lower feeding costs, enhance the quality of formulated feed, influence fat and protein metabolism, reduce feeding time, and ultimately decrease water pollution. Betaine, L-carnitine, L-alanine, L-glutamic acid, L-arginine, glycine, and inosine are recognized as food attractants that play significant physiological roles for various fish species, including sturgeon. For example, studies have demonstrated that betaine, whether used alone or in combination with other attractants, positively influences fish growth, stimulates olfactory and gustatory receptors, aids in liver repair, regulates osmotic pressure, and facilitates lipid metabolism. Similarly, L-alanine and L-glutamic acid can readily enter the citric acid cycle, serving as important energy sources for both fish and fish larvae. In addition, L-arginine is an essential amino acid for fish, while glycine plays a crucial role as a component of collagen and elastin. Inosine, a nucleoside composed of a five-carbon sugar and an organic base, also exhibits vitamin-like activity in various fish species. In this review article, we aim to provide information on various food attractants, their active ingredients, and guidelines for their application in the diet of sturgeon.